Penaltythriller: Frankrijk schiet pas vanaf stip met scherp tegen Portugal

Reacties

Frankrijk heeft zich ten koste van Portugal geplaatst voor de halve finale van het EK. Een velddoelpunt werd er wederom niet gemaakt, maar na strafschoppen werd er alsnog afgerekend met Cristiano Ronaldo en consorten. João Félix schoot zijn pingel op de paal.

Penaltythriller: Frankrijk schiet pas vanaf stip met scherp tegen Portugal
© Pro Shots
Portugal
Portugal
ns
0 - 0
Frankrijk
Frankrijk

De term 'Expected Goals (xG)' is niet in alle gevallen een geschikte graadmeter, maar veelzeggender dan de stat 0,06 xG voor Portugal versus 0,09 xG voor Frankrijk kon je de eerste helft in Hamburg niet samenvatten. Didier Deschamps had Eduardo Camavinga opgesteld als vervanger van de geschorste Adrien Rabiot op de vleugel bij een elftal dat dit EK nog geen velddoelpunt op eigen kracht produceerde.

En bij Portugal begon hetzelfde team aan de aftrap als die tegen Slovenië na 120 minuten zonder doelpunten via strafschoppen de kwartfinale had bereikt. Veel spekakel kon er derhalve al niet worden verwacht, maar het schouwspel dat op de mat werd gelegd, viel desondanks nog behoorlijk tegen. Reden voor Ronaldo om een vrije trap eens aan een ploeggenoot te geven, al deed Bruno Fernandes niets met het buitenkansje.

Een doelpunt om de boel open te breken was ontzettend hard nodig en in het tweede bedrijf kwamen daar plots ook serieuze kansen voor. Nadat Kylian Mbappé een voorzet hard op zijn gebroken neus geschoten kreeg – maar hij kon op dat moment wel verder –, kreeg eerst Portugal mogelijkheden. Fernandes testte Mike Maignan en de sluitpost hield daarna Vitinha knap van scoren af en toonde zich in de rebound alert op de hakbal van Ronaldo.

Na dat gevaar was het de beurt aan de Fransen, die via Randal Kolo Muani, Camavinga en invaller Ousmane Dembélé driemaal vanaf rechts aan de verkeerde kant van de paal schoten op het doel van Diogo Costa – eenmaal via het been van Rúben Dias. Vooral Kolo Muani had móéten scoren: zijn gemiste kans deed denken aan die in de blessuretijd van de verlenging in de WK-finale tegen Argentinië.

Ditmaal werd het geen misser met fatale gevolgen. In de verlenging liet namelijk ook Ronaldo een kansje liggen – en daarmee de mogelijkheid om ondanks meer dan twintig pogingen dit toernooi de oudste doelpuntenmaker op een EK ooit te worden. Ook Rafael Leão was gevaarlijk, maar de Franse achterhoede bleek zoals zo vaak dit toernooi ongekend betrouwbaar. Aan het begin van de tweede verlenging dacht een deel van het stadion even dat Frankrijk een tegengoal moest incasseren, maar de kopbal van João Félix raakt de verkeerde kant van het net.

Vlak daarvoor was Mbappé alsnog naar de kant gehaald. De vedette had zichtbaar last van de bal op zijn neus eerder en was geen schim van zichzelf: de aanvaller produceerde vooral krachteloze rolletjes. Omdat Nuno Mendes een grote kans liet liggen diep in de verlenging, werden het penalty's: Frankrijk zonder Mbappé en Olivier Giroud, die klaar stond om in te vallen, maar niet op tijd binnen de lijnen werd gebracht.

Zonder Mbappé en Giroud deden Dembélé, Youssouf Fofana, Jules Koundé, Bradley Barcola en Theo Hernández wat ze moesten doen, terwijl bij Portugal invaller Felix op de paal schoot. Zodoende wint Frankrijk na drie verloren penaltyseries (EK 2006, EK 2021 en WK 2022) weer eens een reeks en gaat het naar de halve finale van het EK.

Bekijk hier al onze video's
Meer Frankrijk
Meer over Frankrijk
Meer Portugal
Meer over Portugal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.