Ruiz uiterst koelbloedig in laatste vijftien minuten

Het lijkt zo langzamerhand op een handelsmerk. FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz sloeg afgelopen zondag tegen NEC (2-1) opnieuw toe in de slotfase van een wedstrijd. De Costaricaan maakte dit seizoen zeven van zijn zeventien doelpunten tussen de 76ste en negentigste minuut van een Eredivisiewedstrijd.

Deze jaargang moet Ruiz alleen Ajacied Luis Suarez voor zich dulden op de topscorerslijst van doelpunten die gestalte kregen in het laatste kwartier van een Eredivisieduel. De 23-jarige Uruguayaan sloeg in de slotfase tot dusverre al negen keer toe, waarvan liefst zes (!) keer na de 89ste minuut.

Wie de statistieken van Ruiz in dit seizoen bekijkt, ziet dat de clubtopscorer van FC Twente als doelpuntenmaker duidelijk een slow starter is. Hij maakte slechts vijf van zijn zeventien goals in de eerste helft van een wedstrijd, waarvan ook nog eens drie tussen de 31ste en 45ste minuut.

Ruiz zette FC Twente deze competitie negen keer op voorsprong (waarvan vijf keer de 1-0), maakte twee keer een achterstand ongedaan en vergrootte de marge vijf keer naar twee doelpunten in het voordeel van de Tukkers. Slechts één van zijn zeventien goals had louter statistische waarde: het laatste doelpunt in het thuisduel met FC Groningen van 25 oktober 2009 (4-0). <br /><br />