Schrijnend: Sevilla heeft de laagste salarislimiet van heel Spanje

Reacties

Sevilla heeft van La Liga de laagste salarislimiet van alle clubs in de twee hoogste Spaanse divisies gekregen. Donderdag presenteerde de competitieorganisator de limieten. Eén getal leek een foutje, maar dat was het niet. Hoe belandde Sevilla in deze situatie?

Schrijnend: Sevilla heeft de laagste salarislimiet van heel Spanje
© Pro Shots

Eerst is het goed om te weten hoe die salarislimieten in Spanje precies werken. Competitieorganisator La Liga wil de clubs financieel in de smiezen houden en stelt een salarisplafond op voor iedere club in verhouding met de inkomsten van de club. Als een club die limiet overschrijdt, kan de competitieorganisator sancties opleggen. Barcelona, dat zich ieder jaar in bochten moet wringen om spelers in te schrijven, is zonder meer het meest bekende voorbeeld.

Sevilla baart nu opzien met de laagste limiet, van net geen 2,5 miljoen euro. Dat betekent niet dat de club hier alle salarissen van moet betalen, maar is wel een indicatie van de hoge nood in Sevilla. De plaatselijke krant Diario de Sevilla meldt dat de werkelijke kosten van de Sevilla-selectie tot de hoogste in Spanje behoren: 110 miljoen euro per jaar. Een bedrag dat 44(!) keer meer is dan de 2,5 miljoen euro die La Liga nu heeft gesteld. Consequentie: tot de kosten van Sevilla meer in balans met de inkomsten komen, houdt de bond de club streng in de gaten, mag er veel minder uitgegeven worden en kan het in de toekomst zover komen dat spelers niet ingeschreven mogen worden. Het mes moet dus nog veel harder in de uitgaven van Sevilla.

Om die 2,5 miljoen euro in verhouding te plaatsen: Sevilla's limiet is 99 procent minder dan vorig seizoen. Stadsgenoot Real Betis werkt met een budget van 109 miljoen euro, terwijl landskampioen Real Madrid ruim 750 miljoen euro uit mag geven. Dan is het budget van de Blanquirrojos dus een schijntje.

Vorig jaar kon Sevilla nog een kleine 170 miljoen euro uitgeven. Dit jaar moet dat 166 miljoen euro minder zijn. Dat het een uitdaging is, is een understatement. Met de limiet zit de eeuwige best of the rest zelfs onder alle clubs in de tweede Spaanse divisie. De financiële crisis is ook terug te zien in het transferbeleid van de club. Deze zomer werd er amper geld uitgegeven en dat zal ook de komende transferperiodes zo blijven.

De salarislimieten van La Liga.
© La Liga
De salarislimieten van La Liga.

Hoe het zo ver heeft kunnen komen? De selectie van de Andalusiërs is al jaren te duur in vergelijking met de sportieve prestaties. In het seizoen 2021/22 eindigde de club nog als vierde in La Liga. In de jaren daarna volgde een elfde plek en een dertiende plek. Met de mindere prestaties viel ook een groot deel van de inkomsten weg, waardoor het onderhoud van de selectie financieel niet meer bij te benen was.

Monchi
In 2019 keerde sportief directeur Monchi terug naar de club. De Spanjaard staat te boek als een van de beste directeuren in het voetbal en had eerder ook al goed werk geleverd voor de club waar hij ook voetballer was. Dit keer ging het minder en Monchi is inmiddels naar Aston Villa vertrokken.

Na het Ronaldo-Messi tijdperk in Spanje, roken de Sevillistas de kans om kampioen te worden en de club wijzigde het transferbeleid. Ze gingen meer inzetten op ervaren krachten. Spelers als Papu Gomez, Thomas Delaney, Erik Lamela, Anthony Martial en Isco werden aangetrokken. Gevolg: een forse salarisrekening. En dat werd een probleem toen de club niet voorbij de groepsfase van de Champions League kwam in de afgelopen drie seizoenen. Ze hadden begroot toch zeker de kwartfinale te halen.

De Spaanse competitieorganisatie grijpt nu in en sommeert de club dus om flink op de centen te letten. Fans van Sevilla zijn er klaar mee en keren zich tegen het bestuur. De supporters vrezen zelfs voor degradatie. 'Iedereen die daar niet bang voor is, leeft in een waan', zei een fan tegen Diario de Sevilla.

LaLiga

Stand LaLiga 2024/2025

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
17
Real Valladolid
5
1
1
3
2-13
-11
4
18
Getafe
4
0
3
1
1-2
-1
3
19
Las Palmas
5
0
2
3
6-10
-4
2
20
Valencia
5
0
1
4
3-10
-7
1
* Actueel tot en met 18 sep. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Sevilla
Meer over Sevilla
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.