Smartball is nog niet klaar voor WK 2006

Op het WK van komende zomer in Duitsland zal de FIFA geen gebruik maken van de smartball, een bal die via een inwendig aangebrachte chip een signaal afgeeft wanneer deze doellijn is gepasseerd.

Smartball is nog niet klaar voor WK 2006

'Volgens ons is de techniek er nog niet klaar voor', legde FIFA's secretaris-generaal Urs Linsi maandag uit. 'De techniek is ingewikkelder dan men denkt. En moet wel betrouwbaar zijn. Dat zijn de twee grootste uitdagingen.'

De smartball bevat een chip met een lengte van anderhalve centimeter. Deze chip zendt een signaal uit wanneer deze de doellijn passeert. Vervolgens krijgt de scheidsrechter een signaal via zijn horloge.

Tijdens het WK voor spelers onder 17, dat onlangs in Peru werd georganiseerd, liet de FIFA de door Adidas gefabriceerde bal testen. Dat bleek nog geen volledig succes. Tijdens het aanstaande WK voor clubteams, dat binnenkort in Japan op het programma staat, is er een nieuwe testperiode.

'Na het eerste experiment werden het systeem en het idee goed bevonden', aldus Linsi. 'Maar de spelers raken de bal niet alleen aan. Ze knallen ertegen, en de bal kan ook nog op de lat spatten. Toch moet de chip in het midden van de bal blijven zitten en binnen een seconde een signaal afgeven aan het horloge', wees Linsi op het knelpunt van de smartball.

Bekijk hier al onze video's