Southgate heeft zich gewapend tegen kritiek: 'Ik gebruik het als brandstof'

Reacties

Ook tijdens dit EK wordt Gareth Southgate weer veelvuldig bekritiseerd door de fans en de Engelse media. De bondscoach van Engeland, in de halve finale de tegenstander van Oranje, heeft er inmiddels mee leren omgaan.

Southgate heeft zich gewapend tegen kritiek: 'Ik gebruik het als brandstof'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 2
Engeland
Engeland

Dat vertelde Southgate aan de Engelse pers na het bereiken van de halve finale ten koste van Zwitserland, dat na penalty's verloor van de verliezend finalist van het vorige EK. Engeland staat daardoor voor de tweede keer op rij in de halve finale, evenveel als in de gehele periode voor de afgelopen twee toernooien. Toch is de bondscoach niet onomstreden. Vooral zijn behoudende speelstijl zorgt voor kritiek.

Southgate is er inmiddels aan gewend. 'Ik kan niet ontkennen dat het lastig is als het persoonlijk wordt. In deze baan word je belachelijk gemaakt, je capaciteiten worden in twijfel getrokken en ik denk dat ook niet normaal is dat je met bier wordt bekogeld. Maar ik heb het geluk gehad dat ik in mijn leven veerkracht heb opgebouwd. Het maakt me alleen maar meer vastberaden, ik gebruik het als brandstof.'

Southgate doelt ongetwijfeld op zijn loopbaan als international. In 1996 werd de voormalige verdediger verguisd na zijn fatale misser in de penaltyserie tegen Duitsland in de halve finale van het EK in eigen land. Die nederlaag maakte onderdeel uit van een nationaal penaltytrauma, dat door de verloren EK-finale in 2021 tegen Italië een nieuw hoofdstuk kreeg. Tegen Zwitserland rekende Engeland daar mee af.

Lees op VI PRO meer over hoe Engeland en Southgate afrekenden met het penaltytrauma. VI's Tom Knipping was aanwezig bij de kwartfinale tegen Zwitserland en maakte onderstaande reportage.

Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland
Meer over Engeland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.