Tien bijzondere momenten uit tien jaar Messi bij Barcelona

Vandaag (16/11/13) is het precies tien jaar geleden dat de nu geblesseerde Lionel Messi voor het eerst te zien was in de hoofdmacht van Barcelona. Voetbal International blikt met tien markante momenten terug op tien jaar Messi bij de Catalaanse grootmacht.

Tien bijzondere momenten uit tien jaar Messi bij Barcelona

Op 16 november 2003 maakt Lionel Messi voor het eerst zijn opwachting in het eerste elftal van Barcelona. Trainer Frank Rijkaard neemt hem op in de selectie voor de reis naar Oporto, waar de Catalanen ter gelegenheid van de opening van het Estádio do Dragão een oefenwedstrijd tegen FC Porto spelen. Messi, met nummer 14 op zijn shirt, komt in de 75ste minuut op het veld in plaats van Fernando Navarro en beleeft zo zijn vuurdoop in Barcelona 1.

Messi's eerste officiële wedstrijd in de hoofdmacht van de Catalanen volgt bijna een jaar later: op 16 oktober 2004 krijgt hij van Rijkaard zes minuten speeltijd in het competitieduel bij stadgenoot Espanyol, als vervanger van de Portugees Deco. Messi boekt bij zijn debuut meteen zijn eerste zege met Barcelona, dat wint door een vroege treffer van diezelfde Deco (0-1).

Het eerste doelpunt van Messi voor Barcelona komt tot stand in de competitiewedstrijd tegen Albacete in Camp Nou op 1 mei 2005, tijdens de 34ste speelronde van de Primera División. De Argentijn, die in de 88ste minuut invalt voor Samuel Eto'o, maakt in blessuretijd de 2-0 op aangeven van Ronaldinho. Hij doet dat met een fraai lobje over doelman Raúl Valbuena. Messi speelt tegen Albacete zijn negende officiële wedstrijd voor de Catalanen.

Op 10 maart 2007 beleeft Messi zijn eerste Clásico in Camp Nou. Het treffen met aartsrivaal Real Madrid ontaardt in een van de meest spectaculaire ontmoetingen ooit tussen beide clubs, mede dankzij Messi. Na negentig hectische minuten staat er 3-3 op het scorebord. De Koninklijke neemt tot drie keer toe een voorsprong in het hol van de leeuw (dankzij onder meer twee treffers van Ruud van Nistelrooy), maar drie keer trekt de jonge en gretige Messi eigenhandig de stand gelijk met stuk voor stuk fabuleuze doelpunten.

Op 18 april 2007, in zijn 62ste wedstrijd voor Barcelona, kopieert Messi de legendarische en doeltreffende solo die zijn landgenoot Diego Maradona op het WK van 1986 tijdens de kwartfinale Argentinië-Engeland (2-1) in Mexico etaleerde. In het bekerduel met Getafe legt Messi al dribbelend zestig meter af, beroert de bal onderweg dertien keer en laat zes tegenstanders in de kou staan. Barcelona wint met 5-2. Op YouTube is het filmpje waarin de goals van Maradona en Messi naast elkaar worden weergegeven inmiddels veertien miljoen keer bekeken.

Op 7 maart 2012 kroont Messi zich tot de eerste speler in de historie van de Champions League die vijf treffers maakt in één wedstrijd. De Argentijn doet dat tegen Bayer Leverkusen in de return van de achtste finale in het miljoenentoernooi (7-1 zege). Messi beleeft naast zijn quintet goals ook nog een andere primeur. Hij is de eerste speler in de CL-historie die erin slaagt meer dan eens minimaal vier keer te scoren in één duel. Eerder deed hij dat op 6 april 2010, in de kwartfinale tussen Barcelona en Arsenal (4-1). 

De maand maart in 2012 brengt Messi nóg een statistisch hoogtepunt. Op dinsdag de twintigste verbetert hij een legendarisch clubrecord. De Argentijn maakt in de thuiswedstrijd tegen Granada (5-3) zijn 232ste, 233ste en 234ste doelpunt voor Barcelona en mag zich daarmee de productiefste speler aller tijden van de Catalaanse grootmacht noemen. Hij neemt het stokoude record over van César Rodríguez, die tussen 1942 en 1955 goed was voor 232 treffers in 351 officiële wedstrijden voor Barcelona. Inmiddels staat het aantal goals van Messi voor de club op 327, in 395 officiële wedstrijden.

De scoringsdrift van Messi in 2012 kent geen grenzen. Op 9 december, in de uitwedstrijd tegen Real Betis, zet de Argentijn het wereldrecord aantal treffers voor club en land in één kalenderjaar op zijn naam. Zijn twee goals in Sevilla brengen zijn totaal op dat moment op 86, eentje meer dan het oude record van Der Bomber Gerd Müller uit 1972 voor Bayern München en West-Duitsland. Messi eindigt het jaar 2012 op 91 treffers (in 69 wedstrijden): 79 voor Barcelona en twaalf voor Argentinië.

Tussen 11 december 2012 en 5 mei 2013 zet Messi een ongelooflijke scorereeks neer in de Primera División. Hij maakt als eerste speler ooit op de Spaanse velden in 21 opeenvolgende competitiewedstrijden telkens minimaal één doelpunt voor zijn club en laat er in totaal liefst 33 aantekenen. In negen van die 21 duels komt Messi tot twee treffers, in één duel maakt hij er vier en in de overige elf optredens scoort hij telkens één keer.

In de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan van 6 november jongstleden maakt Messi een einde aan een zeldzame doelpuntendroogte. De Argentijn scoort in Camp Nou twee keer (eindstand 3-1) en beëindigt zo een serie van 322 minuten zonder treffer in het Barcelona-shirt. Bij geen enkele aanvaller ter wereld zou een dergelijke korte periode zonder goals stof tot discussie vormen, maar aangezien het om Messi gaat, zorgt het voor een golf van panische reacties in de mondiale voetbalmedia.

Zijn treffers tegen Milan blijken voor Messi de laatste van 2013 te zijn: in het daaropvolgende duel, met Real Betis in de Primera División, loopt hij een hamstringblessure op die hem minstens zes weken aan de kant houdt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen