Topscorer Mikautadze evenaart EK-legenden: 'Dit is ongelooflijk'

Reacties

Georges Mikautadze heeft woensdagavond samen met Georgië historie geschreven. De voormalig spits van Ajax hielp zijn land bij het EK-debuut met drie goals in de poulefase direct aan een plek in de knock-outfase en evenaarde met die prestatie diverse grootheden.

Topscorer Mikautadze evenaart EK-legenden: 'Dit is ongelooflijk'
© Pro Shots
Georgië
Georgië
2 - 0
Portugal
Portugal

Uniek is het namelijk niet dat een speler scoort in alle drie de groepswedstrijden tijdens een EK, maar dat is wel vooral voorbehouden aan de allergrootsten. Mikautadze is de negende speler in de EK-historie die hierin slaagt en trad in de voetsporen van Michel Platini, Alan Shearer, Hristo Stoitchkov, Savo Milosevic, Milan Baros, Ruud van Nistelrooij, Gareth Bale en Cristiano Ronaldo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met drie goals en een assist is Mikautadze ook de topscorer en de meest waardevolle speler op het EK. Zo vijzelt de bij Ajax geflopte aanvaller van FC Metz zijn marktwaarde nog wat verder op, in de wetenschap dat diverse Franse clubs na zijn goede tweede seizoenshelft in de Ligue 1 op zijn handtekening azen. Maar daar was de 23-jarige aanvaller na de zege op Portugal niet mee bezig.

'Dit is ongelooflijk, dit is fantastisch', reageerde Mikautadze woensdag na de stunt tegen Portugal voor de microfoon van de UEFA. 'Onze emoties zijn op dit moment niet te beschrijven. Dit is historisch en uitzonderlijk. We zijn heel blij dat we ons vanavond voor de achtste finale hebben geplaatst', aldus de uitblinker, die ook de 1-0 van sterspeler Khvicha Kvaratskhelia voorbereidde.

Sagnol
De man achter het succes is Frans oud-international Willy Sagnol. De oud-speler van Bayern München maakte zich al onsterfelijk door Georgië voor het eerst naar een EK te leiden en kan nu helemaal niet meer stuk. 'We hadden als klein land niets te verliezen. Voor toplanden is het moeilijk, zij voelen de druk en moeten winnen. Wij wilden Georgië vooral trots maken en dat is ons gelukt.'

Sagnol gaf zijn spelers voor de wedstrijd tegen Portugal mee onbevangen te voetballen zoals ze in hun tienerjaren nog deden. 'Dat hebben ze briljant gedaan, ze hebben alle verwachtingen overtroffen.' In de achtste finale wacht met Spanje nu wel een loodzware tegenstander. 'Spanje was waarschijnlijk het beste team uit de groepsfase, maar we zullen blijven vechten tot de laatste minuut', aldus Sagnol.

Zo 30 jun.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep F Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Portugal
3
2
0
1
5-3
+2
6
2
Turkije
3
2
0
1
5-5
0
6
3
Georgië
3
1
1
1
4-4
0
4
4
Tsjechië
3
0
1
2
3-5
-2
1
* Actueel tot en met 29 jun. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Georgië
Meer over Georgië
Meer G. Mikautadze
Meer over G. Mikautadze
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.