UEFA-rapport: Barcelona is de big spender met torenhoge salarissen

Reacties

Barcelona heeft in het vorige kalenderjaar meer dan zeshonderd miljoen euro uitgegeven aan salarissen. Dat is terug te zien in een rapport dat de UEFA donderdag heeft gepubliceerd. Paris Saint-Germain is de enige andere club die de grens van zeshonderd miljoen is gepasseerd.

UEFA-rapport: Barcelona is de big spender met torenhoge salarissen
© Pro Shots

In de voorbije jaren is het vaak gegaan over bezuinigingsmaatregelen bij Barcelona. Spelerscontracten werden aangepast om de salariskosten terug te dringen, onder druk van met name de financiële regels die in La Liga gelden. Toch werd in 2023 nog 639 miljoen euro uitgegeven aan salarissen, meer dan bij elke andere Europese club.

Het verschil met bijvoorbeeld Real Madrid is groot. Bij de koploper van Spanje, die een voorsprong van tien punten op de aartsrivaal, werd bijna tweehonderd miljoen euro minder gespendeerd aan salarissen. Champions League-winnaar Manchester City gaf bijna honderd miljoen euro minder uit aan salarissen dan Barça.

Salariskosten in miljoenen euro's
Salariskosten in miljoenen euro's

In de toptwintig is de zestiende plaats van Leicester City ook opvallend. De penningmeester van The Foxes moet met verbazing hebben gekeken naar het contrast tussen de contracten en de sportieve realiteit. In het jaar van de degradatie uit de Premier League gaf Leicester 215 miljoen euro uit aan salarissen, evenveel als Newcastle United, dat zich met een vierde plaats in de Premier League kwalificeerde voor de Champions League.

Feyenoord-opponent AS Roma staat met 181 miljoen euro aan salarissen ook in de toptwintig, als derde Italiaanse club, achter Juventus en Internazionale. Spanje en Duitsland hebben ook drie clubs in de toptwintig. Engeland is de hofleverancier met tien clubs. In de breedte daalden de salariskosten in het Europese voetbal overigens met één procent ten opzichte van 2022.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.