Uitblinker Leemans neemt NAC bij de hand tijdens speciale avond in Breda

NAC Breda heeft zaterdagavond de vijfde overwinning van het seizoen geboekt. Clint Leemans was twee keer trefzeker voor de Bredanaars in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk, die een bijzondere historische omlijsting had.

NAC Breda
NAC Breda
4 - 1
RKC Waalwijk

In het Rat Verlegh Stadion stond men zaterdag uitgebreid stil bij de bevrijding van Breda in de Tweede Wereldoorlog, tachtig jaar geleden. Voor de wedstrijd werd op de eretribune een ruim honderd meter lang spandoek ontrold om de Poolse bevrijders van de stad te herdenken. NAC speelde voor de gelegenheid ook in een speciaal derde tenue.

Via captain Jan Van den Bergh was NAC na twee minuten al dicht bij een openingsgoal, maar zijn kopbal in een kansrijke positie werd gekeerd door Yanick van Osch. De keeper van RKC incasseerde na een klein kwartier alsnog de 1-0. Leemans legde aan voor een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied en krulde de bal in één keer in de verre hoek over Van Osch.

Leemans was na ruim een half uur ook verantwoordelijk voor de 2-0. De middenvelder ontving de bal na een snelle, slimme ingooi van Boy Kemper en tikte vervolgens van dichtbij raak. De wedstrijd verliep voor NAC lange tijd vlekkeloos, maar RKC kwam in de extra tijd terug tot 2-1. Fredrik Oldrup Jensen kopte de bal na een corner ongelukkig in zijn eigen doel.

Beslissing
Met invallers Mohamed Ihattaren, Oskar Zawada en Faissal Al Mazyani hoopte RKC-trainer Henk Fraser in de tweede helft voort te borduren op de aansluitingstreffer. De Waalwijkers kregen na een uur echter een nieuwe tegenvaller te verwerken. De bal ging op de stip omdat Silvester van der Water de bal tegen zijn arm kreeg bij een vrije trap. Leo Sauer schoot koelbloedig de 3-1 binnen.

RKC moest kort daarna de strijd vervolgen met tien man: invaller Al Mazyani kreeg een directe rode kaart voor een harde tackle op Oldrup Jensen. NAC maakte er vlak voor tijd ook nog 4-1 van. Leo Greiml kopte uit een corner raak. NAC komt door de vijfde overwinning in tien duels op de zevende plaats.