Uitgerekend WK-schlemiel schiet Frankrijk langs België

Frankrijk heeft maandagavond de kwartfinale van het EK bereikt door in Düsseldorf België te verslaan. Randal Kolo Muani maakte via Jan Vertonghen, die het doelpunt officieel op zijn naam kreeg, de enige treffer van de wedstrijd, vijf minuten voor tijd was het raak.

Frankrijk
Frankrijk
1 - 0
België
België

Kolo Muani maakte naam voor zichzelf bij Eintracht Frankfurt en verdiende vorig jaar een transfer naar Paris Saint-Germain. Maar voor die stap beleefde hij een uiterst frustrerend moment in de WK-finale van 2022. Vlak voor het begin van de penaltyserie, bij een 3-3 stand, kwam hij oog in oog met de Argentijnse keeper Emilian Martínez te staan. Kolo Muani schoot laag in, maar zag de goalie redden met zijn been. De penaltyserie die volgde, werd gewonnen door Argentinië.

Tegen België werd Kolo Muani dus wel de held. Opnieuw kwam hij als invaller binnen de lijnen, voor Marcus Thuram. Vijf minuten voor tijd draaide hij weg bij voormalig Ajacied Vertonghen en via het been van de Belg werd keeper Koen Casteels voor het eerst verschalkt. Het doelpunt ging de boeken in als een eigen goal van Vertonghen. Het leverde al met al een interessante slotfase op, waarin de spanning beter was dan het spel.

Voor de treffer van Kolo Muani ging het spel in Düsseldorf op en neer. Kevin De Bruyne werd als eerste gevaarlijk via een vrije trap, Thuram kreeg twee grote kopkansen en de gemaskerde Kylian Mbappé liet zich pas in de tweede helft echt zien met twee harde schoten. België kreeg eveneens kansen via Romelu Lukaku en Yannick Carrasco, laatstgenoemde werd op prachtige wijze afgestopt door een glijdende Theo Hernández.

Omdat er na de goal van Kolo Muani niet meer gescoord werd, zit het EK erop voor België. De vorige twee edities bereikten de Belgen nog de kwartfinale, dat zit er dit jaar niet in. Frankrijk gaat wel door en treft in de volgende ronde Portugal of Slovenië. Dat is zonder Adrien Rabiot, die tegen België zijn tweede gele kaart van het toernooi pakte en automatisch geschorst is. Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé en Aurélien Tchouaméni staan op scherp in de kwartfinale.