Vijf Ajacieden op nominatie UEFA Elftal '03

Ajax mag dit seizoen dan Europees zijn uitgevoetbald, vorig jaar blijkt de ploeg van coach Ronald Koeman zo'n grote indruk te hebben gemaakt, dat de UEFA liefst vijf spelers heeft genomineerd voor het UEFA.com Elftal van 2003.

Vijf Ajacieden op nominatie UEFA Elftal '03

De Europese voetbalbond organiseert voor het derde opeenvolgende jaar de verkiezing voor het elftal van het jaar. Bezoekers van de website UEFA.com kunnen vanaf vrijdag per positie een speler selecteren, evenals een coach. In de twee voorgaande jaren werden in totaal bijna vier miljoen stemmen uitgebracht.

Reden voor UEFA om voort te bouwen op dit succes en wederom een lijst met zestig nomaties bekend te maken: vijf voor elke positie. Tot die elite behoren vijf spelers die vorig seizoen met Ajax de kwartfinales van de Champions League bereikten.

Cristian Chivu dingt mee als centrale verdediger en moet onder meer afrekenen met Jaap Stam, Paolo Maldini en Alessandro Nesta. Hatem Trabelsi is genomineerd als rechtsback, Steven Pienaar en Andy van der Meyde behoren tot de vijf kanshebbers voor de rechtshalfpositie en Rafael van der Vaart zit in de selectie van linkermiddenvelders.

Naast Stam, Van der Vaart en Van der Meyde zijn nog drie Nederlanders genomineerd, te weten aanvallers Roy Makaay en Ruud van Nistelrooy en centrale middenvelder Edgar Davids. AC Milan komt het vaakst voor op het stemformulier: liefst acht spelers en coach Carlo Ancelotti. Real Madrid heeft ook acht spelers op de nominatielijst.

Vorig jaar werden de volgende spelers gekozen in het UEFA.com elftal: Rüstu Reçber; Carlos Puyol, Alessandro Nesta, Cristian Chivu, Roberto Carlos; Clarence Seedorf, Michael Ballack, Zinedine Zidane, Damien Duff; Thierry Henry en Ronaldo. Coach was Senol Günes. Rüstu, Puyol, Seedorf en Günes zijn dit jaar niet genomineerd, terwijl Zinedine Zidane en Thierry Henry kanshebber zijn om voor het derde opeenvolgende jaar te worden gekozen.

Bekijk hier al onze video's