Voetbal in Mali op de wereldkaart dankzij oom Salif Keita
Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Salif Keita, de oom van Seydou Keita, die het Malinese voetbal op de kaart zette. Mali, voor de tweede keer op rij bij de laatste vier op het Afrikaanse landenkampioenschap, werd 41 jaar geleden tweede op het Afrika Cup-toernooi. Onder leiding van de legendarische Salif Keita, de oom van de ster van nu, Seydou Keita, oogstte Mali lof. Het was de eerste keer dat Mali deelnam en het land was euforisch.
Salif Keita geniet grote faam in Mali. Als tiener won hij de allereerste Afrikaanse Champions League. Met Stade Malien klopte hij Oryx Douala uit Kameroen. De technisch begaafde speler met de fluwelen trap viel op. Het Franse Saint-Etienne durfde de gok wel aan en wilde de Afrikaanse belofte naar Europa halen. De Malinese leiders weigerden hun parel, die in 1963 op zestienjarige leeftijd debuteerde in de nationale ploeg, echter te laten vertrekken.
In 1966 vluchtte Keita naar Monrovia in Liberia. Op die manier kon hij richting Parijs reizen. Aangekomen op het vliegveld in de Franse hoofdstad hield Keita een taxichauffeur aan. Hij toonde hem een briefje met daarop de naam van het Stade Geoffrey-Guichard in St.Etienne. Hoewel de taxichauffeur Keita duidelijk maakte dat dat zeker 350 kilometer rijden was, haalde de Malinees hem over koers te zetten naar de bestemming.
Het begin van de loopbaan van Keita in Europa was even merkwaardig als het verloop van zijn carrière. In 1970 werd hij als eerste ooit verkozen tot de beste Afrikaanse voetballer van het jaar. Keita verruilde Frankrijk voor Spanje en kwam bij Valencia terecht. De pers doopte hem om tot La Perla Negra, De Zwarte Parel. Salif Keita inspireerde vele voetballers hun droom na te jagen. Ook was hij een inspiratiebron voor de Malinese filmregisseur Cheikh Doukouré. Hij maakte de film Le Ballon d'Or, een verhaal over de belevenissen van een in armoede opgegroeide jongen uit de Sahel en zijn eerste bal. Malafide makelaars en westerse hulpverleners spelen voorname bijrollen in de film.
Seydou is het neefje van Salif Keita. Hij wilde als kleine jongen al zijn oom achterna. Ook Mohamed Sissoko (actief voor Valencia, Liverpool en Juventus) en Sidi Yaya Keita (RC Lens) zijn neefjes van de legendarische Keita. Zelf was de inmiddels 66-jarige Salif Keita van 2005 tot 2009 voorzitter van de Malinese voetbalbond.
Oom Salif nam neefje Seydou zelf onder zijn hoede. In Mali was het opleidingscentrum voor jonge talenten in 1994 omgedoopt tot Centre de Formation Salif Keita. De nieuwe Keita werd tot beste speler van het jeugd-WK in 1999 uitgeroepen en ging een glanzende loopbaan tegemoet. Inmiddels speelt hij in China. Om geld te verdienen, zo geeft hij eerlijk toe.
Seydou Keita vertegenwoordigt de nieuwe bloeiperiode van het Malinese voetbal. Keita kan nu oogsten en wil er op het WK in Brazilië ook nog bij zijn. De verenigde krachten die het voetbal losmaakt onder de Malinese bevolking kan het land goed gebruiken. Meer nog dan het winnen van een prijs wil Keita namelijk vrede in zijn land.
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.