WK in Qatar: recordregen goals, Oranje op één onderdeel op podium
Het WK in Qatar kende in vergelijking met de vorige editie in Rusland meer doelpunten, minder kaarten en veel minder eigen doelpunten.
• Het WK in Qatar heeft een recordaantal treffers opgeleverd. Met dank aan de doelpuntrijke finale kwam de teller op 172, waarmee het gedeelde record van de WK's in 1998 en 2014 (171 goals) werd gebroken. Een kanttekening is wel op zijn plaats. Het gemiddelde per wedstrijd (2,69 goals per duel) ligt wel onder het WK-gemiddelde over de jaren heen(2,82).
• Mede dankzij de productie van Kylian Mbappé heeft Frankrijk de grootste bijdrage geleverd aan dat record. Les Blues kwamen in de zeven duels tot zestien treffers, waarvan acht van de aanvaller van Paris Saint-Germain. Argentinië kwam in Qatar tot vijftien doelpunten.
• Argentinië heeft van alle landen de meeste pogingen op doel gedaan. Met vijftig doelpogingen – waarvan negentien van Lionel Messi - was het gat naar de concurrentie groot. Brazilië kwam tot 44, Frankrijk tot 37. Nederland staat op deze ranglijst slechts elfde met zestien pogingen op doel.
• Onfortuinlijke momenten waren er genoeg in Qatar, maar het aantal eigen doelpunten was bijzonder laag. Nayef Aguerd (Marokko) en Enzo Fernandez (Argentinië) waren de enigen die op dit WK hun eigen doelman passeerden. Ter vergelijking, in 2018 werden er twaalf eigen goals geturfd. Dat is nog steeds het WK-record.
• Penalty's voerden de boventoon in de finale. In totaal werden in Qatar, los van de noodzakelijke penaltyreeksen, negentien strafschoppen toegekend. Daarvan werden er veertien benut. In vergelijking met het vorige WK, waar de VAR zijn intrede deed, is het aantal penalty's aan de lage kant. In Rusland werd er 29 keer naar de stip gewezen, en zeven keer gemist.
• Argentinië pakte niet alleen de hoofdprijs in Qatar, maar stond op andere, minder positieve, terreinen op de hoogste trede. De ploeg van Lionel Scaloni pakte in totaal zeventien gele kaarten, waarmee Saoedi-Arabië (14) en Nederland (13) achter zich werd gelaten. Aangetekend moet worden dat die landen (respectievelijk 3 en 5) minder duels speelden voor hun kaartenlast.
• Wat het aantal gele kaarten betreft deed het WK in Qatar nauwelijks onder voor de vorige editie. In Rusland werden 221 keer geel en vier keer rood getrokken, in Qatar 219 keer geel en vier keer rood. Het record staat sinds het WK in 2006 in Duitsland nog op 326 gele kaarten.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login