Zinedine Zidane: 'Ik speel heel slecht'

Wat is er toch aan de hand met Real Madrid? Ligt het aan coach Carlos Queiroz, die de vele sterren niet goed stuurt? Is de ploeg niet in balans? Mist Real de doelpunten van Ronaldo? Zijn het de escapades van David Beckham, die een negatieve weerslag hebben op los merengues? Zinedine Zidane heeft zijn eigen mening. 'Ik speel heel erg slecht.' De Franse middenvelder stak woensdag heel duidelijk de hand in eigen boezem, want de regerend wereldvoetballer is de laatste weken zichzelf niet.

Zinedine Zidane: 'Ik speel heel slecht'

'Iedereen heeft kunnen zien, dat de ploeg niet speelt zoals we willen, maar ik wil niet praten over het elftal zonder over mijn rendement te beginnen. Ik heb de laatste anderhalve maand erg slecht gespeeld. Ik maak een heel slechte periode door', vertelde de vedette openhartig in Marca.

Inderdaad, Zidane is de laatste weken niet zichzelf. Hij slaagt er niet in om het spel naar zijn hand te zetten, leidt regelmatig balverlies in en illustreerde onlangs tegen Osasuna dat ook hij meerdere malen verkeerde passes verstuurt. Dat hij niet lekker in zijn vel zit, benadrukte Zizou afgelopen zaterdag in de verloren topper tegen Deportivo La Coruña waar hij al in de 41ste minuut van het veld moest na een domme tweede gele kaart.

'Je speelt zoals je traint en ik train de laatste tijd niet goed. Dat is niet de schuld van de trainer. De coach treft geen blaam voor hoe ik speel. Het is mijn eigen schuld. Ik ben slecht en ik moet hieruit zien te komen', aldus de speler die in december 2003 nog tot beste voetballer ter wereld werd verkozen door alle bondscoaches en die twee weken terug door de UEFA werd gehuldigd als beste Europese speler van de laatste vijftig jaar, nog voor legendes als Franz Beckenbauer, Johan Cruijff, Marco van Basten en Michel Platini. 'Tegen AS Monaco knapte er iets' 'Ik denk dat het allemaal in het hoofd zit. Als ik mezelf zie spelen .. zo kán ik niet spelen. Soms heeft het te maken met lichamelijke vermoeidheid, maar dat is pas in een wedstrijd of twee voorgekomen. Op deze manier kan ik niet doorgaan. Maar als ik moet kiezen tussen slecht spelen of helemaal niet spelen, dan speel ik liever slecht. Misschien is het niet goed voor de ploeg, maar daarvoor moeten ook anderen zorgen.'

Een duidelijke reden voor het slechte spel van Real heeft Zidane niet voorhanden. Wel een oorzaak. 'Na de wedstrijd tegen Monaco is er iets geknapt. We verloren de bekerfinale en faalden in de competitie en in de Champions League. Als er eenmaal iets mis gaat, dan gaat er meer fout. Zo verloren we na de wedstrijd in Monte Carlo thuis met 3-0 van Osasuna. Het is mogelijk dat je verliest, maar niet zoals wij het doen.'

'Als we helemaal niets winnen dan is het een heel slecht jaar, maar we zullen toch door moeten gaan. Misschien dat Valencia nog gaat verliezen. We moeten de negen punten pakken', verwijst Zidane naar de achterstand van vier punten op Valencia, die Real in de laatste drie duels moet goedmaken om alsnog het kampioenschap te behalen.

In de media speculeren kenners over de vermoeidheid waarmee de spelers van Real zouden kampen. Maar daarvan wil Zidane niet weten. 'Van lichamelijke vermoeidheid kan geen sprake zijn. Tot twee maanden terug speelden we goed aanvallend voetbal en waren we koploper in La Liga, bereikten we de finale van de Copa del Rey en deden we nog mee in de Champions League. Toen speelden we twee keer in de week en waren we niet moe. En nu spelen we nog maar een keer per week en zouden we opeens wel moe zijn?'

Met EURO 2004 in zicht is het voor Frankrijk te hopen dat Zidane zijn vorm terugvindt, zeker na het debacle van het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan, waar een niet-fitte Zidane niet kon voorkomen dat de Fransen roemloos uitgeschakeld werden.

Bekijk hier al onze video's