In Balverliefd elke week aandacht voor de gang van zaken achter de schermen van het voetbal en opvallende gebeurtenissen aan de rand van het veld. Deze week over Rien van Doleweerd, wiens leven en huis grotendeels wordt opgeslokt door Johan Cruijff.
Weinig voetbalvolgers zullen ervan op de hoogte zijn, maar dat maakt het niet minder waar: Nederland heeft een Johan Cruijff Museum. Het is te vinden in Boxtel. In het hart van Brabant dus, niet ver van Eindhoven. Een Willy van der Kuijlen Museum onder de rook van Amsterdam zou nog iets gekker zijn, maar ook dit is een vreemde gewaarwording: een oer-Brabants rijtjeshuis in een oer-Brabantse woonwijk, met aan de voorgevel een bordje met de tekst 14 Forever, Johan Cruijff museum Boxtel.
‘Goeiendag! Komt d’r gauw in’, zegt bewoner annex museumbeheerder Rien van Doleweerd, een man zo Brabants als de eetlust van Frans Bauer. Overal achter zijn vriendelijke hoofd prijkt het silhouet van zijn idool. In de gang en in het trappengat, op foto’s en krantenpagina’s. ‘Het museum zelf is al te klein geworden’, zegt Rien, zich tussen Cruijff-spullen door wurmend. Hij houdt in bij de voorpagina waarmee de Portugese sportkrant A Bola onlangs uitpakte voor Ajax-Benfica. Met zwart-witfoto’s van de overleden clubiconen Eusebio en Johan Cruijff, die volgens de kop van boven zullen meekijken naar de wedstrijd. ‘Schitterend’, zegt Rien, ‘echt schitterend.’ Via kennissen uit Portugal bemachtigde hij de krant, de laatste aanwinst van zijn collectie. De 62-jarige Boxtelnaar gaat vlug de trap op en zwaait boven triomfantelijk een slaapkamerdeur open: ‘Het Johan Cruijff Museum!’