Ajax dicht bij 15 miljoen euro aan UEFA-gelden na zege op Qarabag

Reacties

Ajax nadert de grens van vijftien miljoen euro aan UEFA-gelden na de zege bij Qarabag. De overwinning in de derde speelronde van de Europa League brengt 450.000 euro in het laatje.

Ajax dicht bij 15 miljoen euro aan UEFA-gelden na zege op Qarabag
Qarabağ
Qarabağ
0 - 3
Ajax
Ajax

Eerder toucheerden de Amsterdammers in totaal 600.000 euro voor het verslaan van Besiktas en het gelijkspelen bij Slavia Praag. De premies op wedstrijdbasis zijn relatief laag in vergelijking met de andere componenten.

Zo is er de startpremie van 4,31 miljoen euro waarop alle 36 Europa League-deelnemers recht hebben. Daarnaast heeft de UEFA voor dit seizoen iets nieuws gecreëerd: de zogeheten value pillar. Dat is een combinatie van het bedrag dat clubs voorheen kregen via uitzendrechten en de prestaties uit het verleden, oftewel de coëfficiëntenranking.

Hoe hoger je staat op deze ranglijst, hoe hoger de premie. Ajax scoort op beide vlakken prima. De hoofdstedelingen pakten veel Europese punten en profiteren van het feit dat Ziggo relatief veel betaalde voor de uitzendrechten. Zo toucheert Ajax op basis van de value pillar een bedrag van 9,35 miljoen euro.

Dan koppelt de UEFA nog een bonus aan de plek in het eindklassement van de hoofdfase. De nummer één kan rekenen op 2,7 miljoen euro, de hekkensluiter krijgt het minimumbedrag van 75.000 euro.

VI's Tom Knipping legt uit hoeveel geld er kan worden verdiend in de Europa League:

Daarmee houdt het nog niet op. Voor de nummer één tot en met acht ligt 600.000 euro klaar, terwijl de nummer negen tot en met zestien 300.000 euro mogen bijschrijven. Verderop in het toernooi zijn er bonussen per ronde: voor het bereiken van de tussenronde staat 300.000 euro, een achtstefinaleticket levert 1,75 miljoen euro op, een kwartfinaleplaats is goed voor 2,5 miljoen euro, deelname aan de halve finale leidt tot 4,2 miljoen euro en een finaleplek resulteert in nog eens zeven miljoen euro. Voor de eindwinst staat zes miljoen euro.

Afhankelijk van de prestaties kan Ajax dus nog flink verdienen in de Europa League, al liggen de premies in de Champions League vanzelfsprekend veel hoger. Los van dit alles verdienen de Amsterdammers natuurlijk ook miljoenen aan recette.

Europa League-gelden Ajax:

Onderdeel Bedrag (miljoen euro)
Startpremie 4,31
Prestaties 1,125* miljoen
Value pillar 9,35
Totaal 14,785

*Het minimale bedrag voor het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel is hierin verdisconteerd.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.