Column Engels voetbal: Van Gaal kan wat leren van Giggs
Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.
Het spannendste gevecht in het Engelse voetbal wordt komend seizoen wellicht niet op de velden uitgevochten, maar in de perskamers. Louis van Gaal en de Engelse media, ze lijken nu al onverenigbaar. Nog voordat hij is begonnen als manager van Manchester United laten de meeste kranten geen kans onbenut om Van Gaal in een kwaad daglicht te stellen.
Sommige journalisten maken er een dagtaak van om spelers te vinden die in het verleden onder de Nederlandse trainer hebben gewerkt en iets negatiefs willen zeggen over zijn strakke regime. Afgelopen week werd BBC-analyticus Alan Hansen gretig geciteerd toen hij zei dat Ryan Giggs op dit moment de beste fulltime manager voor Manchester United zou zijn, omdat hij de clubcultuur nu eenmaal door en door kent. 'Louis van Gaal', zei Hansen, 'is met zijn 62 jaar te oud om bij deze club in te stappen.'
Vrijwel iedere Engelse krant diepte afgelopen week al even gretig enkele uitspraken op van Ferran Soriano, de algemeen directeur van Manchester City. De Spanjaard werkte net als Van Gaal eerder bij Barcelona en zei in maart (!) op een bijeenkomst dat de Hollander makkelijk vijanden maakt bij spelers. 'Als je mensen slecht behandelt, onthouden ze dat. Als je dan op een dag een fout maakt, they kill you.'
Soriano had er in maart uiteraard nog geen enkel benul van dat Van Gaal bij de grote rivaal Manchester United als manager zou worden aangesteld, maar de media maakten handig gebruik van hun archief om een controverse tussen City en United te creëren. Vroeger was dit recht voorbehouden aan de boulevardkranten, maar steeds meer serieuze media gaan er nu in mee.
Zo gaat dat in Engeland. Van Gaal botste in Nederland, Spanje en Duitsland al vele malen met journalisten, maar hij zou ze best eens kunnen gaan waarderen als hij eenmaal een tijdje in Engeland werkt. Vooral de boulevardpers voelt feilloos aan waar de sympathie van het volk ligt en bedient de lezers op hun wenken. En de sympathie ligt momenteel bij Ryan Giggs, die Manchester United samen met zijn vrienden Nicky Butt, Paul Scholes en Phil Neville tot het eind van het seizoen mag leiden.
Voordat de huidige bondscoach aan zijn nieuwe baan begint, doet hij er dan ook verstandig aan een avondje in te ruimen voor het bekijken van een film die in december vorig jaar op dvd verscheen: The Class of '92. De documentaire doet verslag van de opkomst van die uitermate talentvolle generatie jeugspelers van Manchester United, van wie er zes in 1999 uiteindelijk met de ploeg de Champions League wonnen.
De film zal Van Gaal wellicht duidelijk maken hoezeer Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes, de broers Gary en Phil Neville op handen worden gedragen door supporters én journalisten. Want behalve vriendschap is er één ander groot goed dat de zes met elkaar verbindt: de ongekende liefde voor Manchester United, die allen met de paplepel is ingegoten. David Beckham bijvoorbeeld, geboren en opgegroeid in Londen, zat met zijn vader Ted regelmatig op de tribune als Manchester United bij een club uit de hoofdstad op bezoek kwam.
Ryan Giggs werd geboren in Cardiff en had een zeer nauwe band met zijn grootouders van moeders kant. Hij werd dankzij zijn oma al vroeg fan van Manchester United en zijn toekomst leek voorbestemd. Toen pa Giggs - die professioneel rugbyer was - voor een club uit de buurt van Manchester ging spelen, verhuisde het gezin mee. Eerst kreeg Ryan een kans bij Manchester City, maar toen Manchester United ook belangstelling toonde was de keuze snel gemaakt.
Neville Neville - ongetwijfeld een van de mooiste namen uit de Engelse geschiedenis - is de vader van Gary en Phil Neville. Hij was seizoenkaarthouder van Manchester United en liet zelfs zijn huwelijksdatum verzetten omdat hij toch echt aanwezig wilde zijn bij de derby Manchester United - Manchester City. Gary en Phil Neville zijn dan ook vanaf hun jongste jeugd fan van de Mancunians, net als Nicky Butt en Paul Scholes die werden geboren in Greater Manchester en al op jonge leeftijd bij de club kwamen te voetballen.
Gezien het romantische heldenverhaal van een groep vrienden die een droom verwezenlijkt zagen, de passie van de zes én hun levenslange trouw aan Manchester United kan The Class of '92 in de ogen van de supporters weinig fout doen. Volgens onbevestigde berichten hebben ze zelfs het plan in de toekomst gezamenlijk eigenaar van de club te worden. Mede daarom doet Van Gaal er verstandig aan Ryan Giggs en zijn huidige assistenten voor volgend seizoen een acceptabele functie te bieden. De Amsterdammer moet voorkomen dat hij in een tweestrijd met de voormalige topspelers terechtkomt, want het is een gevecht dat hij nooit kan winnen.
Hetzelfde geldt voor een controverse met de pers. Wat dat betreft kan Van Gaal nog wat leren van Giggs. Die laatste spreekt nu als interim-trainer van Manchester United zonder wrok met journalisten van dezelfde kranten die hem enkele jaren geleden aan de schandpaal nagelden, door bekend te maken dat hij jarenlang een geheime relatie had met de vrouw van zijn broer.
Giggs staat er tegenwoordig zo goed op, dat zelfs die scheve schaats hem door het conservatieve Engelse volk is vergeven. Behalve door zijn vader dan. Danny Wilson, die Ryan al jaren niet meer spreekt, zei afgelopen week dat zijn zoon een slechte manager voor Manchester United is. 'Als trainer moet je vertrouwen uitstralen', aldus Wilson. 'Ik zie niet in hoe de spelers hem moeten vertrouwen gezien wat hij zijn broer heeft aangedaan.' Zijn uitspraken werden gretig genoteerd door vele journalisten.
Zo gaat dat dus in Engeland.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login