Conceição brengt Portugal late zege op recordavond Ronaldo

Reacties

Francisco Conceição heeft Portugal bij de start van het EK hoogstpersoonlijk naar de zege geschoten op Tsjechië. De oud-Ajacied stond koud in het veld toen hij van dichtbij de winnende goal maakte in blessuretijd. Net als bij de gelijkmaker zag de achterhoede van Tsjechië er op de recordavond van Cristiano Ronaldo niet geweldig uit.

Conceição brengt Portugal late zege op recordavond Ronaldo
© Pro Shots
Portugal
Portugal
2 - 1
Tsjechië
Tsjechië

Met zijn 39 jaar, 4 maanden en 14 dagen oud was Cristiano Ronaldo na de 41-jarige Pepe – deze dinsdagavond ook in de basis – de oudste veldspeler ooit op een EK. Speeltijd betekende bovendien minuten op zijn zesde (!) EK, de eerste speler ooit die dat lukte. Oud, in clubverband niet meer in Europa actief, maar zeker niet versleten.

In het eerste uur was de vijfvoudig winnaar van de Ballon d’Or namens Portugal namelijk het dichtst bij het openingsdoelpunt. Vroeg in het duel raakte Ronaldo een voorzet met zijn schouder en na een half uur voetballen kreeg hij een enorm grote kans, maar na een prachtige steekpass van Bruno Fernandes schoot hij – al dan niet in buitenspelpositie – op de Tsjechische keeper Jindrich Stanek.

Succesvol was de topscorer aller tijden van de EK’s net als alle andere 21 spelers op het veld voor rust niet, waardoor voor het eerst dit toernooi de score halverwege doelpuntloos was. In het tweede bedrijf bleef Ronaldo het maar proberen, maar een kopbal en vrije trap bleven ongevaarlijk van de routinier.

En buiten Ronaldo om? Rafael Leão toonde zich vanaf links behoorlijk dreigend, maar zette dat niet om in gevaarlijke doelpogingen. Fernandes stond veelal ver van het vijandelijke doel en Bernardo Silva maakte een ongelukkige indruk bij de Portugezen, die wel een uur lang op de deur klopten.

Maar toen Feyenoorder Ondrej Lingr inviel, was het een minuut later plots aan de andere kant raak. De 'Rotterdamse' invaller zorgde voor wat energie, maar had aan de fraaie goal van Lukáš Provod geen direct aandeel. De linksbuiten van Slavia Praag legde een teruggetrokken voorzet van buiten het zestienmetergebied knap aan de goede kant van het zijnet. Het was alweer de elfde (!) goal buiten het zestienmetergebied dit EK.

Het was tevens het eerste schot op doel van Tsjechië en voor Portugal – met Diogo Jota, Joao Palinha, Joao Felix, Gonçalo Ramos en Conceição onder anderen op de bank – reden om te wisselen, al bleef Ronaldo gewoon negentig minuten op het veld. Toch had het hulp van de Tsjech Robin Hranac nodig om de snelle gelijkmaker te produceren. Een hoge voorzet werd teruggekopt naar Ronaldo, maar keeper Stanek stompte de bal weg. Dat deed hij echter tegen het standbeen van zijn eigen verdediger, via wie de bal in het doel van Tsjechië vloog.

Het veldspel van Portugal liet te wensen over en was misschien wel té gespitst op de kansen bij Ronaldo. Want ondanks een gigantisch overwicht in veel statistieken, zoals corners (11-0), balbezit (75%-25%) en schoten (17-3), viel het aantal uitgespeelde kansen ietwat tegen. Vlak voor tijd kopte Ronaldo op de paal en werkte invaller Jota de rebound van dichtbij binnen, maar Ronaldo deed dat in buitenspelpositie en dus ging er een streep door de goal.

De zege kwam er uiteindelijk alsnog, toen oud-Ajacied Conceição in blessuretijd binnen de lijnen kwam. Een voorzet vanaf de linkerkant viel, net als bij de gelijkmaker, via een Tsjechisch been voor de voeten van de buitenspeler. Hij twijfelde niet en schoot van dichtbij de winnende goal tegen de touwen, waarmee hij de heldenrol van de avond uit de handen van Ronaldo hield. Op persoonlijk gebied was het wellicht een frusterende avond voor hem, maar met de zege zal hij, ondanks de enorme concurrent vanaf de Portugese bank, enorm tevreden zijn. Conceição kreeg dan ook een dikke knuffel van Ronaldo.

Europees Kampioenschap

Stand Groep F Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Portugal
3
2
0
1
5-3
+2
6
2
Turkije
3
2
0
1
5-5
0
6
3
Georgië
3
1
1
1
4-4
0
4
4
Tsjechië
3
0
1
2
3-5
-2
1
* Actueel tot en met 2 aug. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Portugal
Meer over Portugal
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.