Engeland neemt na 38 jaar definitief afscheid van markante arbiter

Reacties

Na 38 jaar trouwe dienst zit de scheidsrechtersloopbaan van Mike Dean (57) er definitief op. De Britse arbiter maakte zaterdag bekend afscheid te nemen van het vak.

Engeland neemt na 38 jaar definitief afscheid van markante arbiter
© Pro Shots

Dean staat in eigen land bekend als een excentrieke persoonlijkheid. Vorig jaar nam hij al afscheid als scheidsrechter, maar ging hij nog door als video-arbiter in de Premier League. Daarna was hij twaalf maanden lang verantwoordelijk voor de opleiding en begeleiding van jonge, talentvolle Britse arbiters. Daar stopt Dean nu per direct mee.

In 2000 maakte Dean, nadat hij furore had gemaakt op de lagere niveaus, als leidsman zijn debuut in de Premier League. Hij werd een vertrouwd gezicht en leidde in 22 seizoenen uiteindelijk liefst 550 officiële competitiewedstrijden op het hoogste niveau. De kroon op zijn carrière kwam in 2008, toen Dean de FA Cup-finale tussen Cardiff City en Portsmouth (0-1) op Wembley floot. Oud-Ajacied Nwanku Kanu maakte in dat duel de enige treffer.

In 2011 kreeg Dean nog een prominent duel toegewezen. De arbiter mocht de League Cup-finale in goede banen leiden. Het was het duel dat Arsenal-aanvoerder Robin van Persie op voorhand grote favoriet was om de trofee na afloop de lucht in te tillen, maar Birmingham City stuntte destijds op Wembley (1-2).

Dean gaf tijdens zijn loopbaan de meeste gele kaarten en strafschoppen van alle arbiters in de historie van de Premier League. De markante scheidsrechter was tevens getuige van de vallende act van Louis van Gaal als manager van Manchester United. De Nederlandse coach was het niet eens met Dean en ging als een stervende zwaan naar de grond ter provocatie.

In Engeland stond hij echter vooral ook bekend als fervent groundhopper. Zo streek hij in januari nog in Nederland neer. Destijds was Dean plots te gast bij het amateurduel tussen Quick Boys en HHC Hardenberg. Ook staat de afzwaaiende scheidsrechter bekend als fanatiek supporter van League Two-club Tranmere Rovers. Hij reist de derde club van Liverpool door heel Engeland achterna.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.