Indonesië verliest WK verder uit het oog ondanks pegel van Haye in China

Indonesië is de interlandperiode met nóg een domper geëindigd. Na de late gelijkmaker in Bahrein was het nu China dat ze de punten af wist te snoepen. Indonesië verloor met 2-1 in Qingdao en is nu gedeeld hekkensluiter van de WK-kwalificatiegroep. Dat ondanks een treffer van Thom Haye.

China
China
2 - 1
Indonesië
Indonesië

Na de flinke domper van afgelopen donderdag maakte Indonesië zich op voor de tweede en laatste WK-kwalificatiewedstrijd van deze interlandperiode. Dat deden de Merah Putih onder anderen met Maarten Paes, Mees Hilgers, Jay Idzes, Calvin Verdonk, Nathan Tjoe-A-On, Rafael Struick en Ragnar Oratmangoen in de basis, veel (voormalige) Eredivisie-spelers dus.

De eerste helft verliep dramatisch voor Indonesië. Na ruim twintig minuten zorgde Behram Abduweli voor de Chinese openingstreffer en op slag van rust werd het nog een tikkeltje erger. Yuning Zhang, die we in Nederland nog kennen uit zijn tijd bij ADO Den Haag en Vitesse, werd alleen voor de keeper gezet. Ook Hilgers kon Zhang in de achtervolging niet stoppen: 2-0.

Klik eerst op de tekst boven de video om de goals te kunnen bekijken.

In een poging om het tij te keren, greep Indonesië-bondscoach Tae-Yong Shin met drie wissels hard in. Thom Haye voor Hilgers was er daar één van. Indonesië drong aan en had met afstand het meeste balbezit, maar echt grote kansen bleven uit. Tot de laatste vijf minuten van de wedstrijd. Haye mocht eerst op een gevaarlijke plek aanleggen voor een vrije trap en raakte de muur, maar nog geen minuut later was het met een pegel van afstand wel raak. Ondanks de negen minuten blessuretijd, die de Indonesië-spelers bekend in de oren moeten hebben geklonken, viel de gelijkmaker niet meer en won China de wedstrijd dus met 2-1.

Doordat Indonesië verliest, staat het nu gedeeld onderaan Groep C van de Aziatische WK-kwalificatie. Die plek delen ze samen met China (allebei drie punten). Japan en Australië bekleden plek één en twee met respectievelijk tien en vijf punten. Dat zijn de twee plekken die recht geven op directe kwalificatie voor het WK. De landen die als derde en vierde eindigen, krijgen nog een kans via de play-offs. Op vrijdag 15 november komt Indonesië weer in actie. Dan is Japan de tegenstander.