Messi en Torres bepalender dan topscorer Suarez

Luis Suarez is de meest trefzekere spits van Europa, maar toch is een aantal spelers belangrijker voor zijn club. Zelfs in de Eredivisie zijn twee aanvallers belangrijker. Althans, wanneer we een causaal verband leggen tussen het trefzeker zijn en het winnen van duels.

Messi en Torres bepalender dan topscorer Suarez

In de verschillende competities (Eredivisie, KNVB-beker en Europa League) kwam Suarez dit seizoen in totaal twintig keer tot scoren. Deze treffers werden genoteerd in negen verschillende wedstrijden, die Ajax gezamenlijk 22 van het maximum aantal haalbare van 27 punten opleverde: een score van 81,4 procent.

De Uruguayaan kwam in acht wedstrijden níet tot scoren en toch behaalde de Amsterdamse club daarin liefst achttien van de in totaal 24 haalbare punten. Dit betekent een score van 75 procent

De doelpunten van Blaise Nkufo en Bryan Ruiz zijn volgens de gehanteerde berekeningsmethode veel belangrijker voor hun club FC Twente. Beide aanvallers scoorden dit seizoen negen keer en waren ook allebei in acht wedstrijden trefzeker. De duels waarin de spitsen scoorden werden alle acht door FC Twente gewonnen. Als Nkufo níet tot scoren komt, haalt Twente liefst vijftig procent minder punten, terwijl dit bij zijn collega 43,33 procent is.

Ook in de grootste drie competities leverden de treffers van enkele grote namen gegarandeerd een overwinning op voor hun club. Zo laten Fernando Torres (Liverpool), Pato (AC Milan), Diego Milito (Internazionale), Lionel Messi (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) hetzelfde beeld zien als Nkufo en Ruiz: als zij scoren, wint hun ploeg de wedstrijd meestal ook.

Opvallend is dat Liverpool-spits Torres in zes gewonnen wedstrijden negen keer doel trof, terwijl zijn doelpuntenloze duels Liverpool slechts zes punten brachten. Een verschil van liefst 71,43 procent. Bij Didier Drogba werkt dat juist andersom. De Ivoriaan kwam zeven keer niet tot scoren, maar in die wedstrijden pakte Chelsea aanzienlijk meer punten dan in de duels waarin hij wel scoorde.

Cristiano Ronaldo mag zich sinds afgelopen zomer de duurste voetballer ter wereld noemen en zijn status maakt hij tot op heden waar. De aanvaller van Real Madrid zag zijn nieuwe ploeg alle zes de wedstrijden waarin hij scoorde winnen. Nadat hij geblesseerd raakte - en dus ook niet scoorde - trad het verval in: Real speelde één keer gelijk en verloor twee duels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen