Nations League 2.0 trapt af met loting: Oranje in Pot 1

Reacties

Voetbalminnend Europa leeft toe naar de loting voor de vierde editie van de Nations League. Donderdag vanaf 18.00 uur wordt duidelijk aan welke drie teams Nederland wordt gekoppeld.

Nations League 2.0 trapt af met loting: Oranje in Pot 1
© Pro Shots

Oranje finishte tijdens de vorige Nations League als vierde nadat het op het eindtoernooi in eigen land nederlagen leed tegen Kroatië en Italië. In de eindstrijd in De Kuip rekende Spanje na een strafschoppenserie af met Kroatië. De Nations League-finalisten van de vorige editie zitten donderdag allemaal in Pot 1 van Divisie A, het hoogste niveau.

In Pot 2 houden Denemarken, Portugal, België en Hongarije elkaar gezelschap. Pot 3 oogt sterk met Frankrijk, Duitsland, Polen en Zwitserland. Pot 4 tot slot bestaat uit Israël, Bosnië-Herzegovina, Servië en Schotland.

Mist u Engeland? Dat klopt. De wereldkampioen van 1966 degradeerde tijdens de vorige editie naar het tweede niveau en loot donderdag mee als een van de groepshoofden in Divisie B. Rusland wordt nog steeds geweerd wegens de invasie in Oekraïne.

De Nations League-opzet heeft enkele subtiele wijzigingen ondergaan. De eindronde met vier teams is gehandhaafd, maar er is een kwartfinale toegevoegd aan het toernooi. De toptwee van elke groep dringt door tot deze fase. Nog steeds degraderen de nummers vier naar het tweede niveau. De nummers drie - en dat is een verandering - moeten promotie-/degradatieduels spelen met de nummers twee van het tweede niveau.

Loting in Parijs in plaats van Madrid

De loting voor de Nations League zou aanvankelijk plaatshebben in Madrid, als onderdeel van het UEFA-congres. De UEFA besloot deze bijeenkomst echter te verplaatsen naar Parijs na alle ophef rond Luis Rubiales, de Spaanse bondspreses die aanvankelijk aanbleef na het kusschandaal op het WK vrouwen.

De Nations League is deels gekoppeld aan de WK-kwalificatie. De twaalf nummers twee van het reguliere traject belanden uiteindelijk met vier landen uit de Nations League in vier paden waaruit de laatste vier Europese deelnemers komen. Deze Nations League-teams zijn de vier hoogst geplaatste groepswinnaars die in de kwalificatiegroepen buiten de toptwee zijn geëindigd.

De eerste groepswedstrijden in de Nations League zijn kort na het EK, tussen 5 en 7 september. De eerste fase eindigt ruim twee maanden later. De kwartfinales en promotie-/degradatieduels worden in maart 2025 afgewerkt. De eindronde is tussen 4 en 8 juni 2025. Met ook nog de eerste editie van het WK clubteams XXL voor de deur wordt het een drukke zomer voor de Europese sterren.

Potindeling loting Nations League:

Divisie A:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Spanje Denemarken Zwitserland Israël
Kroatië Portugal Duitsland Bosnië-Herzegovina
Italië België Polen Servië
Nederland Hongarije Frankrijk Schotland

Divisie B:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Oostenrijk Finland Slovenië Georgië
Tsjechië Oekraïne Ierland Griekenland
Engeland IJsland Albanië Turkije
Wales Noorwegen Montenegro Kazachstan

Divisie C:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Roemenië Azerbeidzjan Noord-Macedonië Belarus
Zweden Kosovo Slowakije Litouwen/Gibraltar*
Armenië Bulgarije Noord-Ierland Estland
Luxemburg Faeröer Cyprus Letland

Divisie D:

Pot 1 Pot 2
Litouwen/Gibraltar* Malta
Moldavië Andorra
San Marino
Liechtenstein

*Deze landen spelen eerst nog een play-outwedstrijd in maart.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.