Ongekend afscheid Guardado: publiekswissel, zege op rivaal en nieuwe job

Reacties

Andrés Guardado (38) heeft dinsdagnacht een grandioos afscheid gehad als international. Tijdens zijn honderdtachtigste en laatste optreden voor Mexico kreeg hij een publiekswissel. Ondertussen won zijn land ook nog van de grote rivaal: de Verenigde Staten.

Ongekend afscheid Guardado: publiekswissel, zege op rivaal en nieuwe job
Mexico
Mexico
2 - 0
Verenigde Staten
Verenigde Staten

Na achttien minuten was het zo ver. Guardado, die een basisplaats kreeg, zag zijn rugnummer de lucht in gaan. Het moment stond symbool voor het feit dat hij negentien jaar rugnummer achttien droeg. Een staande ovatie volgde, waarna de ex-PSV’er al zijn landgenoten één voor één bedankte.

Na negentien jaar zit het er voor Guardado nu op als international. Maar volgens Marca blijft hij bij de nationale ploeg verbonden. Mexico houdt de iconische middenvelder aan als assistent-bondscoach. Al moet hij eerst nog zijn actieve loopbaan als voetballer afronden. Momenteel staat hij namelijk nog onder contract bij Club León.

Uiteindelijk werd het voor de Mexicanen sowieso een heerlijke avond. Voor het eerst in vijftien jaar werd de Verenigde Staten op eigen grond verslagen. In Guadalajara, niet toevallig de geboorteplaats van Guardado, won de gastheer. Raúl Jiménez en César Huerta maakten de doepunten. PSV'er Malik Tillman had een basisplaats bij de VS. Ricardo Pepi was al teruggereisd naar Eindhoven, vanwege een blessure.

Guardado is een van de grootste spelers in de geschiedenis van het Mexicaanse voetbal. Hij won in 2011, 2015 en 2019 de Gold Cup met Mexico en speelde vijf WK’s. Met PSV werd hij twee keer landskampioen van Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.