Probleemclub Everton heeft nieuwe eigenaars: 777 koopt wéér een club

Reacties

Everton wisselt van eigenaar. Farhad Moshiri heeft een deal gesloten om zijn aandelenpakket, in totaal 94,1%, te verkopen aan de Amerikaanse groep van 777 Partners. Daarmee lijkt er na zeven jaar een einde te komen aan het bewind van de Brits-Iraanse Moshiri op Goodison Park.

Probleemclub Everton heeft nieuwe eigenaars: 777 koopt wéér een club
© Pro Shots

Weinig Everton-supporters zullen daar rouwig om zijn: er werd onder Moshiri wel geïnvesteerd en onder zijn leiding werd definitief doorgepakt in het dossier rond het stadium, maar sportief gaat het de ploeg van Sean Dyche niet voor de wind. Op het nippertje ontsnapten de Toffees vorig seizoen aan degradatie, en de eerste weken van het huidige Premier League-seizoen hinten ook op een moeilijk jaar.

Er is nog één hobbel te nemen: de deal moet nog goedgekeurd worden door de Premier League, de FA en door de financiële autoriteit van de Britse regering. In The Telegraph stond deze week een waarschuwing te lezen dat met name die laatste instantie zou twijfelen aan de geschiktheid van de 777 Partners als eigenaars, omdat het bedrijf beschuldigd is geweest van fraude, het aanbieden van illegale leningen en wanbetaling. Medeoprichter Josh Wander werd ook aangeklaagd voor drugsgebruik.

Als de keuringen goed aflopen, Everton meldt dat de hoop er is dat het vóór het einde van 2023 in orde is, zijn de Liverpudlians de volgende club in een rits van 777-partners. Onder meer Genoa, Vasco da Gama, Hertha BSC, Standard Luik, Red Star en Sevilla opereren ook (deels) onder de paraplu van de Amerikaanse onderneming.

Bij Everton wachten twee uitdagingen, die ook wel verband met elkaar houden: in eerste instantie moet de traditieclub voor de Premier League behouden worden, tegelijk moet het nieuwe stadion afgebouwd worden. Everton wil volgend jaar in het stadion in het iconische havenkwartier trekken, maar de financiering is nog niet helemaal in orde. Degradatie en bijbehorend verlies van de lucratieve Premier League-gelden zou in die zin funest zijn.

Bekijk hier al onze video's
Meer Everton
Meer over Everton
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.