Ronaldo wint Gouden Bal

Het is officieel: Ronaldo is uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar. Maandagavond maakte France Football bekend dat de Braziliaan de Gouden Bal heeft verdiend en daarmee de opvolger is van Michael Owen.

Ronaldo wint Gouden Bal

In de verkiezing kreeg Ronaldo 171 stemmen, waarmee hij de nummer twee, Roberto Carlos ruim voor bleef. Oliver Kahn eindigde als derde met 114 punten. Ruud van Nistelrooy was de beste Nederlander in de verkiezing. De aanvaller van Manchester United eindigde als dertiende met vijf stemmen, net zo veel als Michael Owen, de winnaar van vorig jaar.

Roy Makaay was de tweede en laatste Nederlander op de lijst. Hij deelt de 24e plaats met Ruben Baraja en Filippo Inzaghi. Zij kregen allen één stem.

Het is de tweede keer dat Ronaldo de trofee voor beste voetballer van Europa op zijn naam mag schrijven. In 1997, na zijn enige seizoen in Barcelona, won hij het kleinood voor het eerst. Daarmee voegt hij zich in een rijtje van vier andere groten die de Gouden Bal ook twee keer kregen: Alfredo di Stefano ('57, '59), Franz Beckenbauer ('72, '76), Karl Heinz Rummenigge ('80, '81) en Kevin Keegan ('78, '79). Drie spelers wonnen deze onderscheiding zelfs drie keer: Johan Cruijff ('71, '73, '74), Michel Platini ('83, '84, '85) en Marco van Basten ('88, '89, '92).


Klik hier voor meer over Ronaldo en de verkiezing van de Gouden Bal


Bekijk hier al onze video's