Analytici zien Ajax inzakken tegen Brighton: 'Dat zit gewoon niet in ze'

Ajax staat bij rust met 1-0 achter tegen Brighton & Hove Albion. De Amsterdammers zakten flink in tijdens de Europa League-wedstrijd en hoopten met 0-0 de rust te halen, maar dat ging niet door. De analytici van ESPN zagen een onwennig Ajax.

Brighton & Hove Albion
2 - 0
Ajax
Ajax

Kenneth Perez was onder de indruk van Brighton en zag van Ajax aanvallend heel weinig. 'Ja, Ajax speelt nu op deze manier, gegroepeerd naar achteren. Maar dat zit niet in ze. Geconcentreerd ten koste van alles de ruimtes klein houden, dat zit er gewoon niet in.'

Kees Kwakman was het met Perez eens. 'Ajax begon nog hoger op eigen helft, daarna stond Brobbey op een meter of dertig van het doel. Een soort 4-4-2, met Bergwijn en Forbs die terugzakten. De afstanden zijn te belopen. Als je compact speelt, moet je inderdaad zo staan. Het grootste probleem zit aan de bal. Ajax heeft twee corners gehad, dat is het.'

Voor het aanvallende probleem had Marciano Vink een oplossing. 'Als je de beslissing neemt om een soort catenaccio te spelen, dan moet je als je de bal verovert, wel vooruit kijken. Te veel Ajacieden hebben in hun hoofd: de bal moet achteruit. Zo verras je de tegenstander nooit.'