'Blauwe kaart staat voor verlies van attractiviteit'

Reacties

Ook in de praatprogramma's ging het al snel over de blauwe kaart. Hoewel de FIFA inmiddels heeft ontkend dat de kaart snel zijn intrede zal maken in het profvoetbal, prikkelt het nieuwe middel de gedachten van analisten.

'Blauwe kaart staat voor verlies van attractiviteit'
© Pro Shots

Donderdag werd de voetbalwereld een klein beetje opgeschud door berichtgeving in Engelse media, over dat de spelregelcommissie van de FIFA toestemming had gegeven om proeven te starten met de blauwe kaart. The Telegraph schreef dat het vanaf deze zomer al ingevoerd kon worden in de FA Cup, maar de FIFA trapte vervolgens publiekelijk op de rem.

Wel gaf de wereldvoetbalbond aan dat als er al iets gaat gebeuren met een blauwe kaart, er eerst op een lager niveau getest gaat worden. Zo bleef de blauwe kaart-discussie in leven, ook bij het Ziggo Sport-programma Rondo. Marco van Basten, van 2016 tot 2018 verbonden aan de FIFA om het voetbal beter, spannender en eerlijker te maken, is fan van de blauwe kaart.

'Ik heb erover nagedacht. Ik denk dat het een goede regel is, omdat het goed is dat je iemand in tien minuten tot bedaren kan brengen. Maar je moet dan ook effectieve speeltijd gebruiken, want die tien minuten moeten strikt zijn. Je kunt niet zeggen dat het ongeveer tien minuten is. De bal gaat uit het spel, er wordt tijd gerekt. Ik ben voor effectieve speeltijd en dus ook voor de blauwe kaart.'

Oud-keeper Ronald Waterreus is bang dat het voetbal er niet aantrekkelijker op wordt. 'Ik ben voor het idee erachter, maar ik ben tegen tijdstraffen. Volgens mij gaat een ploeg met een blauwe kaart tien minuten de bus parkeren en daarna voetballen ze gewoon weer verder. Zo komt het de attractiviteit niet ten goede. Met gele en rode kaarten kun je een hoop oplossen. Je moet voor de wedstrijd een speler aanwijzen die als enige speler met de scheidsrechter mag communiceren. Elke andere speler die dat doet, krijgt gewoon geel.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.