Het PSV van Rutten: solide, dynamisch en productief

PSV probeert zijn recordreeks donderdag in het Europa League-duel met Sparta Praag uit te breiden naar 33 wedstrijden. De Brabanders zijn nationaal en internationaal al negen maanden niet meer te verslaan. Tegen de Tsjechen kan PSV Europese overwintering veiligstellen.

Het PSV van Rutten: solide, dynamisch en productief

Voetbal International belicht de belangrijkste onderdelen van de geoliede Eindhovense voetbalmachine.

Fred RuttenAls groot tacticus en begenadigd peoplemanager krijgt trainer Rutten met een selectie vol nationaliteiten en individualisten voor elkaar, waar Huub Stevens vorig jaar níét in slaagde. De oefenmeester zelf omschrijft het als 'de kracht van de kleedkamer'. Een mysterieuze term, maar in de praktijk wordt die vertaald naar een selectie waarin spelers hun eigen vermogen én tekortkomingen inzien en zichzelf kunnen wegcijferen voor het teambelang. <br /><br /> Andreas IsakssonAndreas Isaksson begon het seizoen dramatisch. Dieptepunt was het thuisduel met Ajax (4-3), half augustus, waarbij de Zweed herhaaldelijk in de fout ging en door de eigen aanhang op een striemend fluitconcert werd getrakteerd. Terwijl openlijk de discussie oplaaide of reservekeeper Cássio Ramos geen kans moest krijgen, hield Rutten vertrouwen in Isaksson. De verdediging kreeg als belangrijke opdracht mee de bal niet te vaak terug te spelen op de doelman, waardoor het meevoetballen – zijn grootste mankement – werd gereduceerd. Het gevolg was een wonderbaarlijke wederopstanding van de keeper. In oktober hield hij zeven keer op rij de nul.

Engelaar-Afellay-BakkalHet middenveld is uitgegroeid tot de angel in het Eindhovense spel. Na een mindere periode in Duitsland bij Schalke 04 is Orlando Engelaar in Brabant helemaal opgeleefd. Aan de hand van de trainer onder wie hij in het verleden bij FC Twente een plaats in het Nederlands elftal afdwong, heeft Engelaar zich opnieuw opgewerkt tot belangrijke schakel. Hij vormt met Ibrahim Afellay een geolied duo. Beiden voelen elkaar perfect aan en durven te allen tijde de bal te vragen met een verdediger in hun rug. De opbouw heeft steevast via dit tweetal plaats, waarmee ze het aanvalsspel regisseren. Met de diepgang van Otman Bakkal vóór hen is er steeds dreiging vanuit het middenveld.

Lazovic-DzsudzsákVoorin bevinden zich de opvallendste krachten van het onverslaanbare PSV. Allereerst is er natuurlijk Danko Lazovic. Zijn tijd in Eindhoven kenmerkte zich lange tijd bovenal door conflicten, hij werd zelfs verguisd door de eigen supporters, maar sinds de komst van Rutten is de Serviër geen schim meer van de moeilijke jongen die altijd kwaad en gefrustreerd rondliep. Als rechtsbuiten zorgt Lazovic met scherpe voorzetten voor de nodige assists, terwijl hij ook verdedigend zijn werk verzet. Samen met Balázs Dzsudzsák beschikt PSV over vleugelspitsen met dreiging en drang naar het vijandelijke doel.

Jonathan ReisIn de spits loopt het meest bijzondere verhaal van de ploeg. Jonathan Reis was afgeschreven, werd in de voorbereiding nog aangeboden aan Roda JC, maar Rutten zag in de Braziliaan een nieuw uitdagend project. Als speler van de beloften mocht Reis op stage komen, hij voetbalde zichzelf in de basis, maar werd bewust klein gehouden. Het talent is de trainer dankbaar voor diens vertrouwen en heeft zijn grillen achter zich gelaten. Inmiddels is hij volwaardig lid van de selectie en vecht hij samen met Danny Koevermans en Ola Toivonen om de centrale positie in de aanval.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen