Slechts één land creëerde in achtste finale betere kansen dan Oranje

Reacties

Het niveau dat Oranje tegen Roemenië gehaald heeft, is het niveau dat het Nederlands elftal in elke komende wedstrijd moet halen om echt succesvol te zijn dit EK. Dat benadrukte bondscoach Ronald Koeman na de overtuigende zege in de achtste finale.

Slechts één land creëerde in achtste finale betere kansen dan Oranje
© Pro Shots
Roemenië
Roemenië
0 - 3
Nederland
Nederland

Tijdens de persconferentie besprak Koeman tegenover Nederlandse journalisten en de internationale pers het aanvalsspel. Het enige kritiekpunt dat hij kon bedenken na de 3-0 zege op Roemenië was dat het lang duurde voordat de marge verdubbeld werd. Dat terwijl er aan kansen toch geen gebrek was. 'We moeten beseffen dat je niet zomaar elke wedstrijd dit soort kansen zult creëren', vertelde Koeman. 'We zullen geen wedstrijd meer spelen waarin we zoveel goede kansen zullen krijgen. Dan moet je een hoger rendement halen uit dat soort momenten.'

Dat Oranje veel goede kansen heeft gecreëerd tegen Roemenië, blijkt ook uit de statistiek Expected Goals. Op het moment van schrijven zijn veertien landen in actie gekomen in de achtste finale van dit EK. In die eerste ronde van de knock-outfase heeft alleen Spanje betere mogelijkheden gecreëerd dan Nederland, dat tot 2,75 Expected Goals kwam. Dat is ook het hoogste aantal voor Oranje tijdens dit EK. Tegen Oostenrijk (3-2 verlies) kwam het aantal van twee goals overeen met wat op basis van de kansen te verwachten viel (1,73). Tegen Polen (1,43) en Frankrijk (0,47) werd minder gecreëerd.

Landen die de beste kansen creëerden in de achtste finale:

Land Expected Goals
Spanje 3,36
Nederland 2,75
Duitsland 2,58
Slowakije 2,15

Koeman vertelde tijdens zijn persconferentie dat het optreden van Oranje in München wat hem betreft de nieuwe maatstaf is. 'Dit is wat we nodig hebben om kans te maken door te gaan. Dít is het niveau. Als het niveau omlaag gaat, halen we de finale niet', zei de bondscoach, die door een buitenlandse journalist werd gevraagd hoe deze generatie zich verhoudt ten opzichte van andere Nederlandse generaties. 'We hebben spelers met veel kwaliteit in dit team. Als je wint, komen de vergelijkingen met teams als dat van '88 vanzelf, misschien bedoel je dat. Maar het voetbal is veranderd. Het fysieke is belangrijker geworden', reageerde Koeman.

De reactie van Virgil van Dijk na de zege op Roemenië.
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.