Real Madrid passeert Man City als meest waardevolle club ter wereld

Reacties

Real Madrid is de meest waardevolle voetbalclub, zo blijkt uit onderzoek van Brand Finance. De Koninklijke, afgelopen seizoen weer eens winnaar van de Champions League, heeft de eerste plaats teruggepakt van Manchester City.

Real Madrid passeert Man City als meest waardevolle club ter wereld
© Pro Shots

Uit het onderzoek is gebleken dat het merk Real Madrid 1,8 miljard euro waard is. Een stijging van zestien procent. Dat heeft te maken met de Champions League-zege, de landstitel, maar ook met de komst van Kylian Mbappé. Daarmee is de Spaanse topclub City, dat vorig jaar bovenaan stond, weer voorbij. Het rapport is samengesteld met behulp van input van verschillende experts, zo meldt Brand Finance.

De berekeningen onderstrepen dat Real Madrid een van de grootste merken ter wereld is. Zelfs sterker dan gerenommeerde merken als Google, Coca-Cola, Ferrari en Rolex, aldus Brand Finance. 'De status van Real Madrid als een van 's werelds meest herkenbare en prestigieuze voetbalclubs wordt onderstreept door de perfecte scores op verschillende aspecten, waaronder investeringen in de selectie, de waarde van Estadio Bernabéu en sponsorcontracten.'

Ook Manchester City werd overigens gewoon weer groter. De merkwaarde van die club steeg met zeven procent naar 1,7 miljard euro. Barcelona staat derde op de lijst van meest waardevolle voetbalmerken. Dat heeft volgens het onderzoeksbureau mede te maken met de rol van La Masia, de jeugdopleiding. De opkomst van spelers als Lamine Yamal, Pau Cubarsí en Fermín López biedt hoop voor de toekomstige waarde van de Catalaanse grootmacht.

Manchester United en Liverpool maken de topvijf compleet. Paris Saint-Germain was een verliezer in dit rijtje commerciële grootmachten. De club zag Lionel Messi, Neymar én Mbappé vertrekken en leverde daarom aan merkwaarde in. Bayer Leverkusen was juist de grootste stijger. De Duitse landstitel zorgde ervoor dat de waarde van de club met 72 procent groeide.

Ajax en PSV
Twee Nederlandse clubs komen terug in de topvijftig, die Brand Finance samenstelde. Ajax steeg ondanks het dramatische seizoen van de dertigste naar de 26ste plaats. PSV werd landskampioen en overwinterde in de Champions League, maar blijft op de 44ste plaats haken.

De toptien meest waardevolle clubs ter wereld

Clubs Waarde (in miljarden euro's)
1. Real Madrid 1,8
2. Manchester City 1,7
3. Barcelona 1,6
4. Manchester United 1,5
5. Liverpool 1,5
6. Bayern München 1,3
7. Paris Saint-Germain 1,3
8. Arsenal 1,1
9. Tottenham Hotspur 0,9
10. Chelsea 0,9
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.