Salarislimiet Barcelona ruim gehalveerd

Reacties

La Liga heeft de salarislimieten van de Spaanse clubs voor komende transferperiode bekendgemaakt. Vooral de salarislimiet van Barcelona valt op. Die is meer dan gehalveerd: van 648 miljoen naar 270 miljoen.

Salarislimiet Barcelona ruim gehalveerd
© Pro Shots

Omdat La Liga financieel toezicht wil houden, heeft iedere club een eigen salarisplafond. Dat plafond wordt berekend op basis van meerdere factoren, zoals inkomsten, kosten en schulden. De totale uitgaven aan loonkosten van spelers, trainers, assistenten, andere leden van de technische staf en jeugdspelers moeten onder die limiet blijven.

Voor Barcelona was het financieel opnieuw een zware transferperiode, waarin het een aantal manoeuvres moest uitvoeren om de Fair Play-regels na te kunnen leven en de nieuwe spelers te kunnen inschrijven. Precies een jaar geleden lag de limiet voor Barcelona nog op 656 miljoen euro en in februari op 648 miljoen. In tegenstelling tot destijds kan de club geen gebruik meer maken van enkele economische hefbomen, waardoor de limiet nu meer dan gehalveerd is.

Daarom heeft Barcelona afgelopen transferperiode ook veel werk verzet om de loonkosten flink te reduceren. Uit een rapport van het Spaanse persbureau EFE blijkt dat Barcelona de loonsom al met 161 miljoen euro heeft verlaagd. Daarmee liggen de loonkosten nu rond de 400 miljoen euro. Dat is nog bijna vijftig procent te veel.

In feite zou dat betekenen dat Barcelona slechts vijftig procent van de inkomsten die het genereert, kan uitgeven. De cijfers van Barcelona staan in schril contrast met die van concurrent Real Madrid, dat de hoogste salarislimiet ooit in Spanje heeft (727 miljoen). Atlético Madrid volgt met 296 miljoen euro. Deportivo Alavés heeft de laagste salarislimiet van La Liga (31 miljoen).

La Liga-baas Javier Tebas gaf op een persconferentie tekst en uitleg bij de bekendmaking van de salarislimieten. Daarbij gaf hij aan dat Barcelona nog altijd de hinder ondervindt van de afgelopen jaren, maar dat de club goed bezig was afgelopen zomer. 'Barcelona heeft, hoewel het de salarislimiet flink overschrijdt, een enorme inspanning geleverd. Dat moet worden gezegd. Het is geen verliesgevende onderneming, in tegenstelling tot de Premier League-clubs.'

Toptien clubs met hoogste salarislimiet:

Club Salarislimiet
Real Madrid 727 miljoen
Atlético Madrid 296 miljoen
Barcelona 270 miljoen
Sevilla 168 miljoen
Villarreal 143 miljoen
Real Sociedad 125 miljoen
Athletic Bilbao 100 miljoen
Real Betis 90 miljoen
Valencia 86 miljoen
Celta de Vigo 80 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.