Scorende Zahavi kan Israël niet redden in bepalende wedstrijd

Roemenië heeft zich ten koste van Israël geplaatst voor het EK. Ook Zwitserland heeft zich zaterdagavond verzekerd van deelname aan het toernooi in Duitsland, waardoor de spanning grotendeels weg is in Groep I.

Israël
Israël
1 - 2
Roemenië
Roemenië

Israël begon aan het thuisduel van zaterdagavond met een achterstand van vier punten op Roemenië. Er moest dus gewonnen worden om de Roemenen op de laatste speeldag nog te kunnen inhalen. Israël ontving Roemenië vanwege de grote onrust in eigen land in het Hongaarse Felcsút en begon daar sterk dankzij een oude bekende uit de Eredivisie.

De inmiddels 36-jarige Eran Zahavi opende in de tweede minuut al de score. De 1-0 was voor de voormalige PSV'er alweer zijn 34ste interlandgoal. Lang konden de Israëliërs niet genieten van de voorsprong. George Puscas zorgde in de tiende minuut voor de gelijkmaker. Israel moest daarna het meeste risico nemen, met alle gevolgen van dien. In de 63ste minuut sloegen de Roemenen uit een counter toe. Ianis Hagi kreeg de bal terug na een gesmoorde inzet en scoorde met een schot in de korte hoek: 1-2.

Hagi werd zo de matchwinner in Hongarije, waar Roemenië dus de laatste stap naar kwalificatie voor het EK zette. Roemenië kan poulewinnaar worden door dinsdag in eigen huis minstens gelijk te spelen tegen Zwitserland. Valentin Mihaila is er dan niet bij. Hij kreeg in de slotfase tegen Israël rood en is geschorst.

Zwitserland
Zwitserland
1 - 1
Kosovo
Kosovo

Zwitserland verloor in deze kwalificatieserie nog niet en was tegen Kosovo ook weer oerdegelijk. De bezoekers kwamen in Basel in de eerste helft tot geen enkel schot op doel. De Zwitsers waren dominant en zetten het overwicht vroeg in de tweede helft om in een voorsprong. Dat gebeurde via Ruben Vargas, middenvelder van FC Augsburg. Hij reageerde het alertst toen de bal na een kopbal van teamgenoot Denis Zakaria hoog de lucht in ging. Vargas timede goed en kopte van dichtbij de 1-0 binnen.

Dat leek het winnende doelpunt te zijn, want Zwitserland gaf weinig tot niets weg. Bij het eerste schot op doel van Kosovo was het echter raak. Muhamet Hyseni klopte met nog tien minuten te gaan Internazionale-goalie Yann Sommer. Bij een zege zou Kosovo de Zwitsers uiteindelijk nog op basis van onderling resultaat kunnen inhalen, maar zover kwam het niet.