Speciale herinneringen aan Van Gaal bij Bayern: 'Hij liet twee spelers huilen'

Reacties

Voormalig Bayern München-directeur Christian Nerlinger heeft in gesprek met Kicker teruggeblikt op de jaren van Louis van Gaal in München. De oud-international van Duitsland merkte dat sommige spelers angst hadden voor de inmiddels 72-jarige Van Gaal.

Speciale herinneringen aan Van Gaal bij Bayern: 'Hij liet twee spelers huilen'

Nerlinger, die als speler uitkwam voor Bayern München, Borussia Dortmund, Glasgow Rangers en 1. FC Kaiserslautern, werkte als teammanager en sportief directeur bij Bayern samen met Van Gaal. De Duitse topclub stelde de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal in de zomer van 2009 aan en zegde de samenwerking in april 2011 op.

Kunstenaar
Volgens Nerlinger was de komst van Van Gaal nodig na een periode met Jürgen Klinsmann aan het roer. 'De club zat in een moeilijke fase, maar die tijd heeft uiteindelijk ook veel opgeleverd. Van Gaal stak als een soort kunstenaar zijn hand in de klei en gaf de club weer vorm', verklaarde Nerlinger, die in 2012 Uli Hoeness opvolgde als sportief directeur.

Christian Nerlinger (links) en Louis van Gaal tijdens een thuisduel van Bayern München met 1899 Hoffenheim in februari 2011.
© Pro Shots
Christian Nerlinger (links) en Louis van Gaal tijdens een thuisduel van Bayern München met 1899 Hoffenheim in februari 2011.

'De analyses van Van Gaal waren altijd respectvol, maar wel zo hard en duidelijk dat twee spelers eens in tranen achterbleven. Van Gaal wees spelers genadeloos op hun tekortkomingen. Elke slechte pass werd besproken. Dit leidde ertoe dat we een keer tegen Freiburg 63 keer de bal achteruit speelden omdat we te bang waren om een slechte pass te geven die de volgende dag besproken zou worden', aldus Nerlinger.

Basis gelegd
Van Gaal gaf de spelers van Bayern een boodschap mee voor hun vakanties. 'Hij zei dan: ga tennissen, ga zwemmen en bedrijf de liefde', aldus Nerlinger, die merkte dat de trainer botste met bestuurders Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge. 'Van Gaal had veel respect voor hen, maar hij wilde de regie houden over wat er op het veld gedaan moest worden. Al met al heeft Van Gaal veel betekend voor Bayern. Hij legde in zijn periode bij Bayern de basis voor latere successen van de club.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.