UEFA heeft goed nieuws voor clubs die Europees voetbal mislopen

Reacties

De UEFA heeft gesleuteld aan de inkomstenverdeling voor clubs. Teams die niet actief zijn in Europa kunnen vanaf volgend seizoen een hogere solidariteitsbijdrage tegemoetzien, terwijl de verdeelsleutel voor Europese deelnemers verandert.

UEFA heeft goed nieuws voor clubs die Europees voetbal mislopen
© Pro Shots

Vanaf het seizoen 2024/25 gaat de solidariteitsbijdrage voor clubs die niet actief zijn in Europese toernooien naar zeven procent, wat volgens de European Club Association (ECA) neerkomt op een bedrag van 308 miljoen euro. Voorheen lag dit percentage op vier procent, voor een bedrag van 175 miljoen.

In totaal komt de solidariteitsbijdrage op tien procent uit. De overige drie procent is gereserveerd voor clubs die bijvoorbeeld uitgeschakeld worden in de play-offs. Zo kreeg Rangers FC dit seizoen een solidariteitsbijdrage van vijf miljoen, omdat PSV te sterk was voor de Schotten in de play-offs van de Champions League.

Ook in FC Bankzaken ging het over de nieuwe Champions League.

Naast de verhoging van de solidariteitsbijdrage kondigt de UEFA aan dat de verdeelsleutel van de inkomstenverdeling in de Europese toernooien wordt aangepast. Clubs krijgen vanaf volgend seizoen procentueel meer geld voor prestaties zoals plaatsing voor hoofdtoernooien (van 25 procent naar 27,5 procent), winstpartijen in de groepsfase en plaatsing voor de knock-outfase (van 30 naar 37,5 procent). Het onderdeel van de market pool en de coëfficiëntenbonus wordt samengevoegd en zal een minder grote rol spelen dan voorheen (van 45 procent naar 35 procent).

Vanaf het seizoen 2024/25 gaan de drie UEFA-toernooien flink op de schop, waardoor er meer Europese wedstrijden worden gespeeld. In prognoses van de UEFA en ECA verwachten ze dat de verdiensten door de nieuwe toernooiopzetten stijgt van drieënhalf naar vijf miljard euro per seizoen. De precieze verdeling van het prijzengeld in het seizoen 2024/25 maakt de UEFA later bekend.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.