Dit heeft Ajax verdiend door het bereiken van de Europa League

Reacties

Ajax heeft zichzelf donderdagavond ook financieel gezien een goede dienst bewezen door het tweeluik in de play-offs van de Europa League te beslissen tegen Jagiellonia Bialystok. Ajax komt in de Europa League terecht en daar valt toch iets meer te verdienen dan in de Conference League. VI zet de verschillen op een rijtje en schetst daarnaast wat Ajax in totaal al op mag strijken.

Dit heeft Ajax verdiend door het bereiken van de Europa League
© Pro Shots
Jagiellonia Bialystok
Jagiellonia Bialystok
1 - 4
Ajax
Ajax

Na de zege op Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League was Ajax al zeker van Europees voetbal in geheel 2024. Bij een nederlaag tegen Jagiellonia zouden de Amsterdammers immers afzakken naar de hoofdfase van de Conference League. Dit is niet gebeurd en daar zal de penningmeester erg blij mee zijn. De te verdienen premies in de Europa League en Conference League verschillen nogal.

Het verschil wordt meteen al gemaakt bij de startpremie, die elke deelnemer krijgt. Op het tweede niveau gaat het om 4,31 miljoen euro, in de Conference League om 3,17 miljoen. Het verschil in de wedstrijdpremies (0,45 miljoen om 0,4 miljoen) is niet al te groot, maar er moet wel rekening gehouden worden met de opzet van de UEFA-toernooien. In de Europa League speelt een club immers acht wedstrijden in de hoofdfase, in de Conference League zes.

In onderstaande tabel heeft Voetbal International elk premiebedrag dat hoort bij de Europa League en Conference League naast elkaar gezet. Enkele belangrijke elementen missen nog in de tabel. In voorgaande seizoenen rekende de UEFA immers ook met een market pool (opbrengst uit de verkoop van tv-rechten) en de coëfficiëntenpremie (op basis van clubprestaties uit het verleden).

Deze financiële pijlers zijn vanaf dit seizoen samengevoegd door de UEFA, waardoor er te weinig duidelijk is over deze opbrengsten om dat te benoemen in een financieel stuk. Wel lijkt duidelijk dat de opbrengsten uit deze pijler hoger liggen in de Europa League dan in de Conference League, wat onderstaand verschil nog groter maakt.

* Totaal berekend aan de hand van een perfecte campagne in zowel de Europa League als Conference League. Dus achtmaal (of zesmaal) de premie voor een zege, een premie voor plek 1 tot en met 8, een premie voor kwalificatie voor achtste finale en in het geval van de Europa League de premie voor het bereiken van de Europese Super Cup.

Verdiensten in voorrondes
Aan het uitschakelen van FK Vojvodina en Panathinaikos in de derde en vierde voorrondes hield Ajax ook al een geldbedrag over. Dat is een stuk minder dan de startpremie die het nu voor de Europa League krijgt. In totaal komt dat neer op 350 duizend euro (175 duizend euro per overleefde voorronde).

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.