Barcelona-voorzitter Laporta officieel aangeklaagd in Negreira-zaak

Reacties

Barcelona-preses Joan Laporta is door de Spaanse justitie aangeklaagd in de Negreira-zaak. De huidige voorzitter zal zich moeten verantwoorden in het grootschalige onderzoek naar mogelijke omkoping rond aanstellingen van scheidsrechters in het Spaanse voetbal.

Barcelona-voorzitter Laporta officieel aangeklaagd in Negreira-zaak
© Pro Shots

Laporta noemde beschuldigingen over vermeende corruptie aan zijn adres meerdere malen 'pure laster', maar is in navolging van zijn voorgangers Sandro Rosell en Maria Bartomeu ook aangeklaagd. Dat meldt de Spaanse justitie woensdag. Ook Rosell en Bartomeu worden mogelijk vervolgd vanwege de dubieuze betalingen aan een bedrijf van José María Negreira.

Als vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie ontving Negreira tussen 2001 en 2018 via zijn bedrijf zo'n zeven miljoen euro van Barcelona. Nu wordt onder andere onderzocht waar die betalingen voor hebben gediend, wie hiervoor verantwoordelijk waren en of de betalingen invloed hebben gehad op aanstellingen van de arbitrage bij duels (van Barcelona) in La Liga.

Laporta volgde in maart 2021 Bartomeu op en was eerder al van 2003 tot 2010 voorzitter van Barça. De ambtstermijn van Laporta bij Barcelona loopt over drie jaar af. Mocht de voormalig advocaat en politicus veroordeeld worden voor omkoping, dan volgt volgens Spaanse media mogelijk een gevangenisstraf van drie tot zes jaar. Laporta en Barça hebben steeds aangegeven openheid van zaken te willen geven aan de Spaanse justitie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.