Cocu: 'De bal voelt als een baksteen'

'Frankrijk wint ook maar met 4-0 van Andorra.' Bondscoach Dick Advocaat toonde met de vergelijking maar aan dat hij niet ontevreden was met het spel en de 3-0 overwinning van Oranje op Faerøer.

Cocu: 'De bal voelt als een baksteen'

'Het was een heel nuttige oefenpartij', vond Advocaat. 'Normaal ga je op een wedstrijddag niet vijf kwartier trainen.' Het was voor de bondscoach een verklaring waarom zijn ploeg niet zoveel kansen benutte en af en toe de scherpte miste.

Conclusies wilde Advocaat niet trekken. 'Ik vind het vervelend om na elke wedstrijd publiekelijk conclusies te moeten trekken over spelers.' Alleen een enkel complimentje wilde hij kwijt ('Marc Overmars speelde het eerste kwartier na rust erg sterk') en de constatering dat Patrick Kluivert nog niet op zijn top is ('Je kunt duidelijk zien dat hij al een tijdje uit de roulatie is geweest').

Het meest opvallend was de basisplaats van Wesley Sneijder ten koste van Clarence Seedorf. 'Clarence wil zich vooral richten op de centrale positie op het middenveld', aldus Advocaat, die op die plek de voorkeur gaf aan Rafael van der Vaart.

Ruud van Nistelrooy was niet echt te spreken over de interland. 'Ik denk dat het voor de kijkers, vooral in de eerste helft, geen leuke wedstrijd is geweest. Ik zie het ook meer als een fysieke training. Eerst vanochtend flink trainen en dan 's avonds nog op niveau, nou ja niet echt op niveau, maar toch een officiële interland spelen. Ik denk dat we deze wedstrijd maar zo moeten zien.' Oftewel, een officiële trainingspartij, aldus Van the Man.

'Ik denk dat we in de eerste helft bij vlagen aardig hebben gespeeld', vond aanvoerder Phillip Cocu. 'Maar we hadden wel wat moeite omdat we met twee spitsen speelden, die veel bij elkaar stonden. Daardoor hadden we weinig ruimte, zeker omdat de backs ook nog vaak naar binnen trokken. Hierdoor was er niemand op de vleugels. Ik denk dat we voor rust drie goede kansen hebben gehad, waarvan we er slechts eentje hebben gemaakt. Ik had er zelf ook een moeten maken.'

Cocu was niet te spreken over de officiële EK-bal, waar Oranje voor het eerst mee speelde. De aanvoerder vond de bal zwaar en hard. 'Hij vertrekt van je schoen als een baksteen. Het is toch belangrijk dat we daarmee leren spelen.'

Bekijk hier al onze video's