FIFA berekent: transferzomer vol records

Reacties

De afgelopen zomerse transferperiode heeft weer diverse records verbroken. Dit blijkt uit een analyse van de FIFA, die na elke transferperiode een rapport uitbrengt.

FIFA berekent: transferzomer vol records
© Pro Shots

Tussen 1 juni en 1 september is er 6,86 miljard euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Dit is een record en dan zijn de laatste transfers in Saoedi-Arabië niet eens meegenomen. De markt in het Midden-Oosten sloot afgelopen donderdag. In totaal hebben er in bovenstaande periode 10.125 spelers een transfer gemaakt, het is voor het eerst dat deze mijlpaal werd bereikt in één transferperiode.

Engeland was verantwoordelijk voor het grootste deel van de 6,86 miljard die werd uitgegeven door clubs. Engelse clubs gaven 1,85 miljard uit, wat bijna 27 procent van het totaal is. De twee duurste spelers in deze transferzomer maakten dan ook een transfer binnen Engeland: Declan Rice (hoofdfoto, van West Ham United naar Arsenal) en Moisés Caicedo (van Brighton & Hove Albion naar Chelsea) voor 116 miljoen.

Opvallend is dat Saoedi-Arabië tweede staat op de uitgavenlijst(zie tabel onderaan). Waar Engeland het meeste uitgaf, verdiende Duitsland het meest in de afgelopen transferperiode. Net iets meer dan één miljard kwam er in totaal binnen bij Duitse clubs, ook dit is een mijlpaal die niet eerder werd bereikt.

Nog een globaal record dat werd gebroken, was die voor de zaakwaarnemerskosten. In totaal ontvingen belangenbehartigers 650 miljoen aan vergoedingen. Inclusief de winterse transferperiode gaan de verdiensten van zaakwaarnemers bijna naar achthonderd miljoen in 2023, wat 36,9 procent hoger is dan de verdiensten vorig jaar.

De big spenders in de transferzomer van 2023

Land Uitgaven
1. Engeland 1,85 miljard euro
2. Saoedi-Arabië 816,5 miljoen euro
3. Frankrijk 801,9 miljoen euro
4. Duitsland 711,1 miljoen euro
5. Italië 663,2 miljoen euro
6. Spanje 378,3 miljoen euro

Nederland wordt in het rapport van de FIFA niet genoemd. Transfermarkt schat de uitgaven van de Eredivisie op 230,8 miljoen. Bekijk hier het volledige rapport van de FIFA.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.