Nederland probleemloos langs matige Faerøer

Met een 3-0 overwinning op de Faerøer probeerde het Nederlands elftal de valse start van de EK-oefencampagne weg te poetsen. Dat lukte, al overtuigde het hard werkende Oranje nog niet echt tegen de matige Scandinaviërs.

Daarbij moet worden aangetekend dat er dinsdagavond in Lausanne geen sprake was van één Oranje, want bondscoach Dick Advocaat liet van het basiselftal na rust alleen Michael Reiziger nog een kwartier op het veld staan, omdat de op de bank begonnen Arjen Robben nog geen 45 minuten mocht spelen.

Zo was er een Nederland 1, dat op papier ook het sterkst is, met de aanvallers Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy en de middenvelders Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Cocu en Edgar Davids en Jaap Stam in de verdediging. En zo was er Nederland 2 met recordinternational Frank de Boer, spelverdeler Clarence Seedorf en aanvallers Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay. Nederland 1 had het moeilijker dan Nederland 2. Voor rust was het tempo lange tijd te laag om de stug verdedigende Scandinaviërs uiteen te spelen. Oranje creëerde wel enkele kansen en had vaker kunnen en moeten scoren dan die ene treffer van Van der Vaart in de dertigste minuut. Met name Kluivert toonde aan dat hij nog niet in grote vorm verkeert, want alleen voor doelman Mikkelsen liet hij zich wel erg gemakkelijk naar buiten dringen. En maaide hij even later wild over een breedtepassje van Van der Vaart.

Wél toonde Kluivert aan oog te hebben voor vrijstaande medespelers, iets waar zijn collega-aanvaller Van Nistelrooy problemen mee heeft. Zo had Kluivert in de derde minuut al een assist op zijn naam moeten hebben, ware het niet dat het doelpunt van Van der Vaart ten onrechte werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Nederland 2 deed wat Nederland 1 na liet: spelen in een hoog tempo. Met Marc Overmars, Roy Makaay en Clarence Seedorf als meest opvallende spelers, combineerde Oranje vlot en vergrootte het de marge binnen het kwartier tot drie goals. Eerst tikte Makaay bij de eerste paal binnen op assist van Overmars, waarna diezelfde Overmars met een typerende actie (van links naar binnen en laag uithalen) voor de 3-0 zorgde.

Defensief kende Nederland geen problemen, al had doelman Ronald Waterreus alle geluk bij een fantastische uithaal van Fløtum. De stevige aanvaller knalde vanaf 25 meter onverwacht en kiezelhard op de onderkant van de lat.