Titelhouder Italië kent moeizame aanloop naar het EK

Reacties

Italië gaat zonder te overtuigen richting het EK. Nadat de eerste oefenwedstrijd voor het eindtoernooi tegen Turkije nog doelpuntloos eindigde, was er zondagavond in eigen huis tegen Bosnië en Herzegovina een minimale zege (1-0).

Titelhouder Italië kent moeizame aanloop naar het EK
© Pro Shots
Italië
Italië
1 - 0
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina

Bondscoach Luciano Spalletti koos voor een groot aantal andere namen en een ander systeem bij Italië, maar de keuzeheer had in de aanloop naar het tweede oefenduel al aangekondigd dat hij tactische variatie wil hebben in zijn selectie. Met Gianluigi Donnarumma in het doel stond de eerste keeper tussen de palen bij Italië, maar Lorenzo Pellegrini – die van Spalletti opvallend genoeg nummer tien kreeg boven Nicolò Barella – moest genoegen nemen met een invalbeurt.

Voormalig PSV’er Gianluca Scamacca stond wel aan de aftrap en maakte een goede indruk in de spits. Het enige dat er op de sterke aanvaller aan te merken was, was zijn afronding. Na ruim een uur schoot hij op de keeper na een fraaie aanname, tien minuten voor tijd kopte hij over en de grootste kans liet hij tussendoor liggen. Een goede voorzet vanaf rechts gaf hij te weinig kracht mee om te scoren.

Gelukkig voor Scamacca had Internazionale-middenvelder Davide Frattesi na ruim een half uur de score op zeer fraaie wijze geopend. Een voorzet vanaf links knalde hij met de binnenkant van de voet in de kruising: 1-0. De middenvelder is sinds zijn debuut in de nationale ploeg de meest scorende speler van Italië met vijf doelpunten in vijftien officiële wedstrijden.

Dat zegt iets over de spitspositie, ondanks dat Ciro Immobile net als middenvelder Marco Verratti geen oproep kreeg van Spalletti, maar ook iets over de effectiviteit van Frattesi. Omdat zijn ploeggenoten minder effectief waren tegen Bosnië en Herzegovina bleef de formatie van basisklant Benjamin Tahirović aardig op de been in Empoli.

Daardoor zijn de twee oefenduels van de regerend EK-houder met slechts één treffer en één zege weinig overtuigend. Voor het voorafgaande gouden EK maakte de ploeg elf (!) goals in de laatste twee oefenwedstrijden tegen San Marino (7-0) en Tsjechië (4-0). Het veldspel zag er weliswaar beter uit dan de uitslag doet vermoeden, maar in de zware poule met Spanje, Kroatië en Albanië is er weinig ruimte voor fouten.

EK Voorspellen (Groep B): 'Spanje heeft spannend element met Lamine Yamal'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.