Oranje heeft wat goed te maken tegen Griekenland, debuut lonkt voor vijftal

Reacties

Traditiegetrouw blikt VI aan de hand van cijfers en feiten vooruit op het EK-kwalificatieduel van Oranje van donderdagavond met Griekenland.

Oranje heeft wat goed te maken tegen Griekenland, debuut lonkt voor vijftal
Nederland
Nederland
3 - 0
Griekenland
Griekenland

• Nederland en Griekenland staan voor de tiende keer tegenover elkaar. Oranje zegevierde zeven keer in de negen eerdere ontmoetingen. Eén keer werd het gelijk. De laatste ontmoeting dateert van 1 september 2016 (zie foto).

• Toen ging Nederland met 1-2 onderuit in het Philips Stadion en dus heeft de ploeg van Ronald Koeman wat goed te maken. Georginio Wijnaldum zette Nederland na een kwartier nog wel op voorsprong, maar oud-PSV'er Konstantinos Mitroglou en Giannis Gianniotas zorgden ervoor dat Griekenland voor het eerst won van Oranje.

• De enige twee basisspelers van Nederland toen die er nu nog steeds bijzijn, zijn Steven Berghuis en Daley Blind. Van de negen andere spelers is alleen Wesley Sneijder niet meer actief als profvoetballer. Onder hen onder meer Jeffrey Bruma (RKC Waalwijk), Jetro Willems (Heracles Almelo), Kevin Strootman (Genoa) en Quincy Promes (Spartak Moskou).

• Op het EK van 1980 stond Nederland voor het eerst tegenover Griekenland. Kees Kist was destijds vanaf de penaltystip verantwoordelijk voor de enige treffer in het groepsduel (1-0).

• Hans van Breukelen is de Nederlander die de meeste ervaring heeft met wedstrijden tegen Griekenland. De oud-doelman stond vijf keer onder de lat tegen de Zuid-Europeanen. Aron Winter volgt op de tweede plek met vier duels.

• Voor de vierde keer is het Philips Stadion het onderkomen waarin een ontmoeting tussen Nederland en Griekenland wordt gespeeld. Daar (1-2) en in De Kuip (1987, 1-1) liep Oranje de enige keren averij op. Op Griekse bodem ging het telkens goed (drie duels, drie zeges).

• De grootste overwinning van Oranje op Griekenland stamt uit 2004. Toen werd een vriendschappelijk treffen met 4-0 gewonnen door doelpunten van Roy Makaay, Boudewijn Zenden, John Heitinga en Pierre van Hooijdonk. Griekenland zou zich enkele maanden later kronen tot Europees kampioen. Angelos Charisteas (oud-Feyenoord en -Ajax) maakte tegen Portugal het enige doelpunt in de finale.

• Quilindschy Hartman (Feyenoord), Ian Maatsen (Chelsea) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) zijn nieuw in de selectie van Ronald Koeman en kunnen debuteren tegen Griekenland. AC Milan-middenvelder Tijjani Reijnders en Brighton & Hove Albion-goalie Bart Verbruggen behoorden al eerder tot het keurkorps, maar wacht ook nog op zijn debuut. Daarmee zouden in totaal vijf spelers hun eerste opwachting als international kunnen maken.

• De wedstrijd in Eindhoven staat onder leiding van Michael Oliver. Op 24 maart 2021 was Oliver (38) de scheidsrechter bij de wedstrijd tussen Turkije en Nederland. Toen vonden de spelers van Oranje het vreemd dat er geen VAR aanwezig was bij het met 4-2 verloren WK-kwalificatieduel. De VAR is deze keer wel van de partij.

EK-kwalificatie

Stand Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.