Ten Cate stopt op hoogtepunt bij NAC

Henk ten Cate heeft zijn nog één jaar doorlopende contract bij NAC Breda ingeleverd. De Amsterdamse coach stapt uit eigen beweging op bij de nummer vier van de Holland Casino Eredivisie. Met de plaatsing voor Europees voetbal neemt Ten Cate afscheid op zijn hoogtepunt afscheid in Breda.

Ten Cate stopt op hoogtepunt bij NAC

Ten Cate presteerde de afgelopen jaren sterk met de Parel van het Zuiden. De emotionele trainer leidde NAC in de laatste drie seizoenen - met horten en stoten - naar een negende, zesde en vierde plaats. Voor het eerst in dertig jaar is er NAC er volgend seizoen weer bij in Europa. Een unieke prestatie gezien de beperkte financiële middelen van de club.

Toch is Ten Cate van mening dat de rek er na drie jaar een beetje uit is. Hij kent de club - en de club hem - inmiddels door en door en weet wat er wel en niet mogelijk is. Ten Cate vertelde dat hij een half jaar geleden al de knoop had doorgehakt.

Het ontslag van Roelant Oltmans en het opstappen van Tem Nederlof , voorzitter van de Raad van Toezicht, gaven de doorslag. Met dat duo had Ten Cate grote plannen. De zittende bestuursleden haalden hem over het seizoen toch af te maken. 'Dat NAC nu een groot sportief succes kent, is mooi meegenomen, maar dat verandert niets aan mijn besluit', aldus Ten Cate.

De voortijdige scheiding komt beide partijen overigens niet slecht uit. Het noodlijdende NAC is van een flinke salarispost in de begroting af en Ten Cate is vrij om te gaan en te staan waar hij wil, zonder dat de club een transfersom voor hem kan vragen. Ten Cate's assistent Ton Lokhoff wordt NAC's nieuwe hoofdtrainer. Clubman Lokhoff tekende voor twee jaar.

Ten Cate liet 'met de hand op het hart' weten dat hij nog niet weet waar hij zijn loopbaan gaat voortzetten. Hij heeft een aanbieding uit Saudi-Arabië naast zich neergelegd. Ook van een mogelijk vertrek naar Feyenoord, in het geval Bert van Marwijk alsnog vertrekt naar Schalke 04, is vooralsnog geen sprake, aldus Ten Cate.

Bekijk hier al onze video's